Skopusseren som ryster makteliten

Alejandro Toledo er skopusseren som kastet Peru ut i en politisk krise da han i går nektet å stille til valg i andre valgomgang hvis valget ikke blir utsatt til midten av juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget, som så langt har vært det mest kontroversielle i Peru på mange tiår, skulle etter timeplanen finne sted 28. mai. Men etter første valgomgang, hvor den sittende presidenten Alberto Fujimori fikk nesten 50 prosent av stemmene, har det haglet med beskyldninger om valgfusk i Fujimoris favør. Fujimori er den første president i Peru som forsøker å bli valgt som president for tredje gang. For å få det til har han endret grunnloven to ganger.

Internasjonalt press

Internasjonale valgobservatører har forsøkt å presse presidenten til å utsette valget, og har advart med at et valg allerede om åtte dager er for kort tid til å sikre frie valg. I forrige valgomgang, i begynnelsen av april, førte det myndighetene kalte datatrøbbel til en kaotisk valgavvikling, som både observatører og politikere har satt store spørsmålstegn ved.

Alejandro Toledo, som er Fujimoris fremste utfordrer, var i månedene før valget i april et nesten ukjent navn i Peru. Han er indianer fra Andesfjellene og fikk i ukene før valget en voldsom oppslutning i et samfunn som alltid har vært dypt splittet av rase- og klassemotsetninger. I april rystet han den politiske eliten i Peru ved å sikre seg rundt 40 prosent av stemmene. Det gjorde at Fujimori måtte akseptere at det måtte en andre valgomgang til for å avgjøre hvem som skulle bli president.

Skopusser

Utfordreren Toledo er født i en fattig indiansk landsby, og var en av 16 søsken. Da familien flyttet til kystbyen Chimbote i håp om å få et bedre utkomme enn landsbyen i Andesfjellene kunne gi dem, livnærte Toledo seg som skopusser. Han gikk imidlertid regelmessig på skolen, og hans gode evner førte til at han fikk et stipend som til slutt ga ham en universitetsplass i USA. Der tok han en doktorgrad i økonomi ved Stanford University, og er i dag en respektert økonom i Peru.

Toledo likner mer på den vanlige peruaner enn noen tidligere president i landet. Hans eventyrlige vei fra skopusser til respektert økonom er selve drømmen for mange fattige peruanere. Selv hans ekteskap med den lyshårete, belgiskfødte Elian Karp er et eksempel på drømmen om å komme seg ut av fattigdommen, og fram i livet.

Hun er ofte blitt sammenliknet med Hillary Clinton fordi også hun har politisk bein i nesa, og stiller ofte opp på valgmøter hvor hun holder valgtaler på peruindianernes hovedspråk, Quechua. President Fujimori lovet etter forrige valgomgang å få rettet opp de skjevhetene og problemene som oppsto. Lite er blitt gjort, men presidenten og valgstyret nekter å utsette valget. Hvis han står fast ved sin beslutning om ikke å stille, kan det føre til at valget blir gjennomført som planlagt med den sittende presidenten som eneste kandidat, og at Peru for første gang får en president som har sittet i tre perioder etter hverandre.

NEKTER UTSETTELSE: President Alberto Fujimori nekter å utsette valget til midten av juni.