Skorpion-invasjon

Skorpioner invaderer Rio De Janeiro. Må produsere enorme mengder motgift til befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): -På åtti- og nittitallet hadde vi opptil titusen tilfeller av skorpionbitt per år. I 2005 var tallet 36.000, sier Claudio Mauricio Vieira Souza.

Han er biolog og jobber Vital Brasil medisinske institutt. Størstedelen av jobben går ut på å suge giften ut av fangede skorpioner til bruk i motgift.

Giften fra en skorpion gir mellom 0,3 og 0,5 milliliter motgift. Jo flere skorpioner, dess flere trenger biologen for å lage motgiften og med det økende antall skorpioner er etterspørselen stor.

Det er Tityus Serrulatus, eller den gule skorpionen, som nå har lagt ut på vandring mot de sørlige delene av Brasil. Tidligere er det den nordlige delen av landet som har slitt mest med skorpionproblemet. Nå har avskogingen av området nord for Rio de Janeiro ført til at de giftige små krypene kan flytte seg sørover.

Atlanterhavsskogen virket som en buffersone. Skorpioner trives best i tørre landskap og kunne ikke overlevde i reisen gjennom regnskogen. Nå er skogen borte og skorpionene er på flyttefot.

- Om natten når jeg står opp for å drikke vann, finner jeg dem alltid på baderommet og på kjøkkenveggene. Når jeg kommer hjem om kvelden og åpner døren, er de der. Kravlende rundt på gulvet, forteller Mirian Pessoa Peixoto i byen Campos, litt nord for Rio de Janerio. Bare i hennes hus ble det funnet flere hundre skorpioner.

Nå trenes helsearbeidere i de berørte regionene i å identifisere og fange mikroterroristene, men fordi skorpionenes favorittmåltid er kakerlakker sier myndighetene at det er disse insektene som må drepes først.

Et annet av myndighetenes forslag er å ha høner i huset og hagen. De er rovdyr, sett fra skorpionenes perspektiv.

Skorpion-invasjon
SUGER UT GIFT Med spesielle redskaper suges giften ut av skorpionen til bruk i motgift.