«Skorpionmannen» ble truet på livet under nyttårsfeiring

Ukjent mann rettet pistol mot ham og trakk av.

FUNNET DREPT: Arshad Tofiq Mohammad Taher ble funnet drept i Sarpsborg lørdag. Foto: Politiet
FUNNET DREPT: Arshad Tofiq Mohammad Taher ble funnet drept i Sarpsborg lørdag. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Østfold ønsker å komme i kontakt med alle som kjenner eller har kjent til Arshad Tofiq Mohammad Taher som ble funnet drept i Mingevannet i Sarpsborg forrige helg.

- Han hadde ingen stor omgangskrets, men vi tror det er flere som har kjent avdøde. Disse ønsker vi komme i kontakt med som vitner, sier etterforskningsleder Kai A. Andersen i Østfold politidistrikt til Dagbladet.

Var tiltalt Han sier de ikke leter etter svar i noe spesielle miljøer. Om han er kjent for politiet fra tidligere saker er for tidlig å si, ifølge Andersen. Dagbladet får opplyst at han aldri tidligere er straffedømt, men at han har hatt kontakt med kriminelle i Oslo og Fredrikstad.

Under nyttårsfeiringen i årsskiftet 2008 og 2009 ble de nå drepte mannen truet på livet. Ifølge en dom fra Fredrikstad tingrett fra 2010 fikk han i 03-tida natt til 1. januar rettet et våpen mot seg på åpen gate. Det ble trukket av, men sa bare «klikk klikk», ifølge dommen.

- Vi kjenner til saken. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Andersen til Dagbadet.

Ifølge dommen framstår det som at Arshad Tofiq Mohammed Taher var et tilfeldig offer den domfelte møtte på gata i Fredrikstad. Ifølge dommen kom Taher og to andre i klammeri med domfelte og Taher klarte å overmannen mannen og ta våpenet fra ham. Det viste seg å være et gassvåpen, men den tiltalte ble tatt på stedet med mye ammunisjon på seg.

Taher vitnet ikke selv under rettssaken da retten fikk opplyst at han hadde flyttet fra landet, ifølge dommen.

Var tiltalt, ble henlagt Mannen var selv tiltalt etter at han i 2009 truet med å tenne på Fagerli ventemottak og knuste ti asjetter samme sted.

- Vi fikk opplysninger om at han hadde reist tilbake til Irak etter at asylsøknaden hans ble avslått og hovedforhandlingen ble derfor avlyst, sier politiadvokat Tom Danielson til Dagbladet.

Drapsofferet ble funnet i vannet ved Trøsken bru i Sarpsborg på lørdag.

Skorpiontatovering Mannen hadde en skorpiontatovering på høyre side av halsen, og denne var svært viktig i politiets identifikasjonsarbeid.

Politiet er usikre på hvor lenge han har ligget i vannet, men anslår at drapet skjedde en gang i månedsskiftet mai/juni i år.

- Vi vet at han har hatt tilhold i Rakkestad og Sarpsborg de siste årene. Han er irakisk kurder og kom til Norge midt på 2000-tallet. Han er ikke norsk statsborger, sa politioverbetjent og etterforskningsleder Kai André Andersen i Østfold politidistrikt på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Det var en ung gutt som oppdaget liket i 17-tida lørdag, da han kom syklende ved Trøskenbrua, noen kilometer nord for Sarpsborg sentrum.

Politiets tipstelefon 69 11 33 00 er bemannet hele døgnet.

FUNNET HER: Trøsken bru i Sarpsborg der en død mann ble funnet i vannet lørdag. Foto: Thomas Andersen / NTB scanpix
FUNNET HER: Trøsken bru i Sarpsborg der en død mann ble funnet i vannet lørdag. Foto: Thomas Andersen / NTB scanpix Vis mer