Skotske fiskere fortviler: Pengene deres brukes til å promotere norsk fisk

Norge sponser fish & chips-konkurranse.

SE TORSKEN: Fisk er en av Norges viktigste eksportnæringer. Her fra fiske i Langesundbukta. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SE TORSKEN: Fisk er en av Norges viktigste eksportnæringer. Her fra fiske i Langesundbukta. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke kunne Norsk sjømatråd fortelle at vi hittil i år har eksportert sjømat for 51,8 milliarder kroner, og at det er sterk vekst i eksporten.

Ikke alle er like glade for den norske sjømatsuksessen.

Den skotske avisa The National skriver i dag at den skotske fiskenæringen reagerer på at deler av inntektene fra den skotske fiskeflåten brukes til å promotere norsk fisk i Storbritannia, og at skottenes fiskeriminister Richard Lochhead har skrevet et brev til regjeringa i London, hvor han ber om at avgiftene næringen betaler må disponeres av skottene selv, og ikke av britene i felleskap.

Bekymret Avgiftene går i dag til myndighetsorganet Seafish, som blant annet arrangerer en årlig kåring av Storbritannias beste fish & chips-restaurant. Norsk sjømatråd er med som sponsor, og avisa skriver at arrangementet brukes til å promotere norsk fisk, blant annet på Twitter.

Lochhead sier til avisa at han har vært bekymret en stund for at avgiftene ikke alltid brukes på en måte som gavner skotsk fiskeindustri.

- I en tid hvor fiskekvotene i Nordsjøen er i vekst er det mange i Skottland som er forundret og frustrert over at denne muligheten ikke brukes til å promotere lokal fisk, sier han til The National, og legger til at det viser at skottene må få større kontroll over hvordan pengene brukes.

Han ønsker at dette skal inn i den såkalte Scotland Bill, som skottene ble lovet av Storbritannias statsminister David Cameron i uavhengighetsvalgkampen i fjor. Skottene ble da lovet økt selvstyre.

- Bør reinvesteres her David Leiper, leder av Scottish Seafood Association, sier de støtter kravet fra den skotske selvstyreregjeringen, som ledes av det Skotske nasjonalistpartiet (SNP). Også den konservative politikeren og fiskeren Jimmy Buchan stiller seg bak kravet.


- Penger som kommer fra salget av skotsk fisk bør reinvesteres her, sier han.

Avisa The National er for øvrig den yngste av de skotske riksavisene, da den ble startet i kjølvannet av fjorårets valgkamp. Det er den eneste dagsavisa som åpent støtter kravet om skotsk uavhengighet.

Norsk sjømatråd er en statlig organisasjon, som «jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat». I fjor eksporterte vi sjømat for 69 milliarder kroner, ifølge DN.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram