Skotske fiskere fortviler: Pengene deres brukes til å promotere norsk fisk

Norge sponser fish & chips-konkurranse.

SE TORSKEN: Fisk er en av Norges viktigste eksportnæringer. Her fra fiske i Langesundbukta. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SE TORSKEN: Fisk er en av Norges viktigste eksportnæringer. Her fra fiske i Langesundbukta. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forrige uke kunne Norsk sjømatråd fortelle at vi hittil i år har eksportert sjømat for 51,8 milliarder kroner, og at det er sterk vekst i eksporten.

Ikke alle er like glade for den norske sjømatsuksessen.

Den skotske avisa The National skriver i dag at den skotske fiskenæringen reagerer på at deler av inntektene fra den skotske fiskeflåten brukes til å promotere norsk fisk i Storbritannia, og at skottenes fiskeriminister Richard Lochhead har skrevet et brev til regjeringa i London, hvor han ber om at avgiftene næringen betaler må disponeres av skottene selv, og ikke av britene i felleskap.

Bekymret Avgiftene går i dag til myndighetsorganet Seafish, som blant annet arrangerer en årlig kåring av Storbritannias beste fish & chips-restaurant. Norsk sjømatråd er med som sponsor, og avisa skriver at arrangementet brukes til å promotere norsk fisk, blant annet på Twitter.

Lochhead sier til avisa at han har vært bekymret en stund for at avgiftene ikke alltid brukes på en måte som gavner skotsk fiskeindustri.

- I en tid hvor fiskekvotene i Nordsjøen er i vekst er det mange i Skottland som er forundret og frustrert over at denne muligheten ikke brukes til å promotere lokal fisk, sier han til The National, og legger til at det viser at skottene må få større kontroll over hvordan pengene brukes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.