- Skottenes uavhengighetskamp er som Nei til EU i Norge i 1994

Grasrotbevegelse.

LEDER UAVHENGIGHETSKAMPEN: Skottenes førsteminister Alex Salmond. Foto: REUTERS / Russell Cheyne / NTB scanpix
LEDER UAVHENGIGHETSKAMPEN: Skottenes førsteminister Alex Salmond. Foto: REUTERS / Russell Cheyne / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meningsmålingene i Skottland er nå så jevne at det knapt er mulig skvise inn en sekkepipe mellom ja- og nei-siden.

For bare noen uker siden hadde nei-sida, som ønsker at Skottland fortsatt skal være en del av Storbritannia, hadde en solid ledelse. 

- Det er en ganske spektakulær situasjon, hvor det er små marginer og mye som står på spill, sier Øivind Bratberg, storbritanniaekspert og forsker ved Universitetet i Oslo.

Som Nei til EU i Norge Førstestatsminister Alex Salmond leder uavhengighetskampen. Han får nå æren for å ha fintet ut statsminister David Cameron, som i går ble beskyldt for å være desperat etter at han plutselig annonserte at han tar turen nordover for å «prate med den vanlige skotten på gata». På gatenivået har Salmond uansett en fordel.

- Salmond og SND har en klart å skape en formidabel grasrotorganisasjon, som minner en del om Nei til EU-kampanjen i Norge i før valget i 1994. Det er en mobilisering nedenfra, og de har klart å presentere seg selv som en folkelig bevegelse, som kjemper mot den britiske eliten i London, sier Bratberg til Dagbladet.

Så sent som i 2012 var det bare 26 prosent oppslutning om ja-siden. Men Salmond lyktes med å flytte valgdatoen til denne høsten i stedet for 2013, og har sakte, men sikkert tatt igjen forspranget. Han framstår nå som nasjonens store talsmann og forsvarer, mot den trauste «Better Together»-kampanjen for å bevare unionen, mener Bratberg.

- Han har lyktes med å spille på nasjonalfølelsen, og skape et emosjonelt engasjement, mens nei-siden har satset på en kjedeligere og fornuftsbasert kampanje. De har knapt spilt på følelser i det hele tatt, noe som har vist seg ganske risikabelt. Det finnes emosjonelle argumenter de kunne brukt også, men budskapet har bare vært at det er tryggest å fortsette sammen som før, sier Bratberg.

Utenriks Britenes tidligere statsminister Gordon Brown foreslo mandag en plan som vil gi skottene økt selvstyre, med sterkere kontroll over skatt- og avgiftspolitikken og egen lovgivning, mens forsvars- og utenrikspolitikken styres fra London. Salmond fnøs av det han kalte bestikkelser og panikkforslag. Innenriksspørsmål har uansett vært viktigere i valgkampen.

MENINGSMOTSTANDERE: Ja og nei-sida på gata i Edinburg denne uka. Foto: AFP / ANDY BUCHANAN / NTB scanpix
MENINGSMOTSTANDERE: Ja og nei-sida på gata i Edinburg denne uka. Foto: AFP / ANDY BUCHANAN / NTB scanpix Vis mer

-  Det handler vel litt om å kunne være seg selv fullt og helt internasjonalt. Men samtidig handler det for uavhengighetssiden vel så mye om at de ønsker å være herrer i eget hus, og ha kontroll over sin egen skjebne. Slik sett skiller det seg litt fra uavhengighetskampen i Norge før 1905, hvor utenriksspørsmålet var mer sentralt, sier Bratberg.

TIL SKOTTLAND: David Cameron, Nick Clegg og Ed Miliband. Foto: AFP  / LEFTERIS PITARAKIS / NTB scanpix
TIL SKOTTLAND: David Cameron, Nick Clegg og Ed Miliband. Foto: AFP / LEFTERIS PITARAKIS / NTB scanpix Vis mer