EGET FLAGG: Her er det skotske og det britiske flagget på en næringsbygning i Edinburgh. Foto: Russell Cheyne/ Reuters/ NTB Scanpix.
EGET FLAGG: Her er det skotske og det britiske flagget på en næringsbygning i Edinburgh. Foto: Russell Cheyne/ Reuters/ NTB Scanpix.Vis mer

Skotter vil vurdere samarbeid med Norden

Dersom Skottland blir uavhengig fra Storbritannia, vil det skotske nasjonalistpartiet SNP jobbe for medlemskap i Nordisk råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Et nærmere samarbeid med Norge og medlemskap i Nordisk råd er noe av det et uavhengig Skottland vil jobbe for, sier en talsmann for SNP til NRK. Skottene stemmer om uavhengighet 18. september.

- Uavhengighet gir oss nettopp muligheten til å søke direkte samarbeid med Norge, sier utenrikspolitisk talsmann Angus Robertson i SNP.

Nordisk råd ønsker ikke å kommentere det skotske utspillet før folkeavstemningen, mens Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder mener Skottland kan bli et dilemma for Norge.

- Norge står i en slags mellomstilling i forholdet sitt til Storbritannia og til Skottland versus England. Det er ikke så lett for Skottland å gjøre krav på norsk gunst alene, fordi vi også har sterke bånd til England, sier han til NRK.

(NTB)