- Skottland kan rive seg løs fra Storbritannia uten ny folkeavstemning

Avtroppende førsteminister med verbal nevehytting.

JA-TAP: Kirtyn Brown (20) og Rachel Fraser (20) jublet i Glasgow da det ble klart at det var flertall for selvstendighet i byen. Men i resten av landet var motstanden for stor. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
JA-TAP: Kirtyn Brown (20) og Rachel Fraser (20) jublet i Glasgow da det ble klart at det var flertall for selvstendighet i byen. Men i resten av landet var motstanden for stor. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nei-sida vant folkeavstemningen i Skottland i forrige uke, og landet er fortsatt en del av Storbritannia.

Men avtroppende førsteminister og ja-general Alex Salmond sier skottene kan løsrive seg, uten at de trenger en ny folkeavstemning for å avgjøre det.

- I mange år var ikke en folkeavstemning hovedplanen til verken Skottland eller det skotske nasjonalistpartiet (SNP), sier han i et intervju med Sky News.

Fagre løfter Ifølge den skotske avisa Herald mener Salmond at det skotske parlamentet, kalt Holyrood, på sikt vil kunne ha mulighet til å erklære landet uavhengig, hvis det er tilstrekkelig støtte for det blant de folkevalgte.

I uka før valget kom statsminister David Cameron, visestatsminister Nick Clegg og Labour-leder Ed Miliband med løfter om økt selvstyre også ved et nei-utfall. Salmond har krevd at endringene skal komme like raskt som planlagt, men Cameron og Miliband er nå uenige i hvor raskt det skal skje, og om det samtidig skal knyttes opp til større konstitusjonelle endringer.

Ung støtte Salmond sier det kan se ut til at London-politikerne har lurt skottene, og at de må levere raskt. Hvis ikke kan de vente seg reaksjoner, og viser til at det er sterk støtte til uavhengighetskampen blant unge skotter.

- Majoriteten av velgerne under 55 år stemte for uavhengighet. Skottlands skjebne på sikt er ganske så klar. Det eneste vi må diskuterer er når og hvordan, sier Salmond.

Politiske eksperter antyder at ja-sida kan få betydelig sterkere støtte i framtida hvis Cameron, Miliband og Clegg ikke innfrir løftene.

Den avtroppende førsteministerens uttalelser kan også leses like mye som et forsøk på å sette press på London-politikerne om å gjennomføre endringene så fort som mulig som et ønske om en umiddelbar løsrivelse uten folkeavstemning.

Salmonds mål er grovt sett sterkest mulig selvstyre på alle områder bortsett fra forsvars- og utenrikspolitikken.

SNPs medlemsmasse økte for øvrig med 11 000 personer i dagene etter folkeavstemningen. Partiet Scottish Green Party, som også kjempet for selvstendighet, opplyser at de har fått over 2000 nye medlemmer siden torsdag.

TRAKK SEG: Alex Salmond. Foto: REUTERS / Scottish Government / Handout via Reuters / NTB scanpix
TRAKK SEG: Alex Salmond. Foto: REUTERS / Scottish Government / Handout via Reuters / NTB scanpix Vis mer