KONTROVERSIELL LOV: Den nye loven har vært på forsidene også i Uganda. Foto: EPA / RONALD KABUUBI / NTB scanpix
KONTROVERSIELL LOV: Den nye loven har vært på forsidene også i Uganda. Foto: EPA / RONALD KABUUBI / NTB scanpix Vis mer

Skottland vil tilby alle homofile ugandere asyl

- Ingen skal være i tvil om våre verdier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Uganda vedtok denne uka en ny lov som innebærer at praktiserende homofile kan straffes med inntil livsvarig fengsel.

Loven gjør det også straffbart å ikke anmelde dem som kan mistenkes for å være homofile i Uganda, og den har høstet massiv internasjonal fordømmelse.

Norge er blant landene som har varslet kutt i bistanden til Musevenis regime.

Et land varsler nå at de går et hakk lenger: Skottland ønsler å tilby homofile ugandere asyl, melder avisa Herald.

Humza Yousaf, som har en rolle som tilsvarer utenriksminister i det dels selvsstyrende landet, har sendt et brev til Storbritannias utenriksminister William Hague, og understreket at den skotske regjeringen mener alle ugandere som rammes av den nye lovgivning bør få asyl.

- Skottland ønsker å gjøre vår del for å gi asyl til de som må flykte på grunn av lovgivningen, skriver ministeren.

Uganda er en del av det gamle britiske samveldet, som nå kalles Samveldet av nasjoner. De tradisjonsrike samveldelekene, som avholdes hvert fjerde år, skal arrangeres i Skottland i sommer.

- Under samveldelekene skal ingen som besøker Skottland trenge å være i tvil om våre verdier som et åpent og tolerant samfunn, skriver Yousaf i brevet.

President Barack Obama har kalt homoloven «motbydelig» og utenriksminister John Kerry har sammenlignet den med de antisemittiske lovene nazistene innførte i Tyskland og de rasistiske apartheidlovene i Sør-Afrika.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer