Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skottlands finansminister går av

Innrømmer å ha sendt meldinger til en 16 år gammel gutt.

TREKKER SEG: Skottlands finansminister, Derek Mackay, går av med umiddelbar virkning. Foto: NTB scanpix
TREKKER SEG: Skottlands finansminister, Derek Mackay, går av med umiddelbar virkning. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skottlands finansminister, Derek Mackay, går av med umiddelbar virkning etter påstander om at han har sendt upassende meldinger til en mindreårig gutt på sosiale medier. Det melder flere internasjonale medier, deriblant BBC.

«Veldig søt»

Den skotske avisa The Sun har publisert utdrag fra meldingene, og rapporterte om at kontakten med den 16-årige gutten skal ha vedvart over en seks måneders periode. Utdragene skal blant annet ha inneholdt utsagn om at 16-åringen var «veldig søt».

STORBRITANNIA: Boris Johnson vant stort under valget i Storbritannia. Men resultatet i Nord-Irland og Skottland kan legge til rette for et oppbrudd av unionen. Video: NTB/AP/DELEBEKK Vis mer

Ministeren skal ha sendt 270 meldinger til gutten etter å ha blitt venner med ham på Facebook og Instagram. Mackay skal også ha forsøkt å arrangere et møte med gutten, etter at han fikk vite om alderen.

I desember 2017 skrev han en melding til 16-åringen der han ville forsikre seg om at chatten mellom dem ble holdt hemmelig, skriver Independent.

«Kult, for å være ærlig synes jeg du er veldig søt. Er det ok? Bare så du vet det, men du kan slette denne meldingen. Lol.», skrev han etter å ha fått de nødvendige forsikringer.

Legger seg flat

Mackay har selv innrømmet å ha handlet dumt og har gitt en offisiell beklagelse til både gutten og hans familie.

- Jeg beklager uforbeholdent til personen som er involvert og hans familie. I går kveld snakket jeg med førsteministeren og sa opp med umiddelbar effekt, heter det i en uttalelse fra Mackay.

Skottlands regjeringssjef, førsteminister Nicola Sturgeon, har akseptert ministerens avgang.

- Derek har tatt fullt ansvar for sine handlinger og har gitt en uforbeholden unnskyldning til de involverte personene og dem han har skuffet. Han har gitt sin oppsigelse som minister, som jeg har akseptert, sier Sturgeon, ifølge The Independent.

Mackay sto fram som homofil i 2013, da han gikk fra sin daværende kone.

Mackay skulle etter planen legge fram den skotske regjeringens budsjettforslag for det kommende året torsdag. Nå går den jobben i stedet til Mackays ministerkollega Kate Forbes.

Mackay var en fremadstormende politisk stjerne. I 2015 ble han transportminister, før han ble forfremmet til finansminister i 2016.

Mange hadde ham også som favoritt til å ta over som skotsk regjeringssjef etter Sturgeon.