KNIVDRAPET PÅ SKØYEN: Påtalemyndigheten mener Vegard Bjerck (43) ble drept med en fruktkniv. Aktoratets to sakkyndige vitner er delt i synet på hvorvidt kniven er drapsvåpenet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KNIVDRAPET PÅ SKØYEN: Påtalemyndigheten mener Vegard Bjerck (43) ble drept med en fruktkniv. Aktoratets to sakkyndige vitner er delt i synet på hvorvidt kniven er drapsvåpenet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Skøyen-drapet: Sakkyndige krangler om sentralt bevis

- Han har ingen erfaring med drapssaker, sier professor Sidsel Rogde om kollega Per Holck.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fruktkniven som påtalemyndigheten mener ble brukt til å drepe Vegard Bjerck (43) i et garasjeanlegg på Skøyen i Oslo i desember 2008, sto sentralt under den andre dagen av rettssaken.

På rettsakens første dag erklærte den drapstiltalte 44-åringen seg ikke skyldig.

Kniven, som ble funnet hjemme hos tiltalte, er ett av politiets hovedbevis i saken.

Mens ett av aktoratets to sakkyndige vitner, professor Sidsel Rogde ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet, ikke ville utelukke at den mye omtalte kniven hadde blitt brukt av den tiltalte 44 år gamle familiefaren, utelukket professor i anatomi ved Universitetet i Oslo, Per Holck, at kniven kunne vært brukt.

- Jeg har lest uttalelsen til Holck. Han er skeptisk til at denne kniven har vært brukt. Han har ingen erfaring i drapssaker eller i å anslå stikkanaler. Uttalelsen bærer ikke preg av en sakkyndig rapport. Den består mye av premisser, sa Rogde i retten.

Den drepte hadde fem stikkskader foran og fem bak, samt et stikk i armen. Dommeren ville vite om det kunne vært brukt to kniver, og fikk til svar at det ikke kan utelukkes.

Knivbladet Holck vedgikk at både Rogde og hennes kollega, professor Torleiv Rognum, som også var innkalt som sakkyndig av aktoratet, hadde mer erfaring med knivdrap enn ham.

- Jeg har samarbeidet med rettsmedisinere i 30 år, men mest med eldre funn og særlig beinrester, sa han.

Han viste likevel til at han hadde god erfaring med bruk av kniv innen anatomi.

Grunnen til striden skyldes at det dypeste stikket er på 11 centimeter, mens knivbladet bare er 6,8 centimeter langt. Men dersom kniven ble stukket inn med stor kraft, ville muskelvevet bli presset sammen.

I og med at det dypeste stikket er rett ved siden av ryggsøylen der vevet nesten ikke kan presses sammen, utelukket Holck at kniven kunne vært brukt fordi det ikke er mulig anatomisk.

Han mente også det var usannsynlig at deler av knivskaftet kunne ha gått inn i kroppen. Det fikk aktor, statsadvokat Svein Holden, til å reagere.

Holck vedgikk at dette var en antakelse fra hans side, men med en lignende fruktkniv i hånden sto han ved at det var usannsynlig at den kunne være drapsvåpenet.

Brusk Mandag 10. oktober kommer den tyske sakkyndige Michael Braune fra Bundeskriminalamt for å forklare seg.

Braune er aktoratets vitne og viser i sin rapport til at kniven har etterlatt seg et spesielt merke på et ribbein som bare kan ha blitt laget av fruktkniven.

Holck bemerket at rapporten ikke nevner hvor prøven er tatt fra.

- Er det brusk eller bein de skjærer i? Er det brusk, er hele undersøkelsen vanskelig å forstå fordi brusk har tørket og krympet. De har ikke grunnlag for å være så skråsikre, mente han.

44-åringens forsvarer Knut Lindboe festet seg ved dette.

- Når han sier at brusk er svært vannholdig, virker det som en vektig grunn til å sette spørsmålstegn ved rapporten, mente han.

Befaring Tirsdag var Oslo tingrett på befaring i Hofftunet boligsameie der drapet ble begått.

Under befaringen gikk tiltalte og retten gjennom garasjen og fikk påvist hvor den drepte ble funnet.

De fikk også se hvor tiltalte bodde før familien flyttet fra sameiet, samt avdødes bolig.

Bjercks sekk lå på utsiden av den automatiske garasjeporten. Ved siden av var det blodspor. På den andre siden av porten ble han funnet drept av en av beboerne i sameiet.

Bilene tiltalte ripet i sto utenfor porten på gjesteparkeringen. Han har forklart at han gjorde det fordi han ble irritert over at noen dobbeltparkerte så han ikke fikk plass til egen bil.

Politiet tror Bjerck ble drept fordi han fikk se tiltalte mens han ripet i bilene.

Han har imidlertid ikke ripet i bilen til den drepte.

(NTB)