UENIGHET: Denne knivet er gjenstad for uenighet i rettsaken etter Skøyendrapet for snart tre år siden. I Oslo tingrett i dag gjennomgikk flere eksperter mulighetene for at dette er drapsvåpnet. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet
UENIGHET: Denne knivet er gjenstad for uenighet i rettsaken etter Skøyendrapet for snart tre år siden. I Oslo tingrett i dag gjennomgikk flere eksperter mulighetene for at dette er drapsvåpnet. Foto: Eiliv Frich Flydal/DagbladetVis mer

Skøyen-saken utsatt på ubestemt tid

Dommeren vil ha en ny ekspert til å vurdere det omstridte knivbeviset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot den tiltalte (44) i Skøyen-drapet er utsatt på ubestemt tid. 44-åringen er tiltalt for drapet på Vegard Bjerck i 2008.

Beslutningen om å utsette sakenble tatt på et møte mellom partene etter at retten ble hevet ved 18-tiden tirsdag ettermiddag, melder VG Nett.

- Saken er utsatt i påvente av at en ny ekspert er hentet inn til å vurdere den tyske knivrapporten, sier forsvarer Knut Lindboe til avisa.

Det er dommeren som ønsker dette. Det har vært stor uenighet blant ekspertene som har vitnet i saken om knivrapporten stemmer eller ei. Denne rapporten er et sentralt bevis i saken, og den konkluderer med at tiltaltes fruktkniv er drapsvåpenet.

- Funn på kroppen I Oslo Tingrett i dag presenterte den tyske eksperten i verktøyspor og materialteknologi, Michael Braune, sin konklusjon om drapsvåpenet i Skøyen-drapet.

- Jeg kan ikke se annet enn at det er denne fruktkniven som har forårsaket sporene, sa Braune, som mener funn på kroppen til Bjerck samsvarer med funn på kniven.

Braune mener at en fagperson med kunnskap om kniv og brusk ville ha kommet fram til det samme resultatet om den hadde brukt like lang tid på den.

- Kan man tenke seg at en likartet kniv kunne ført til samme type skader? ville statsadvokat Svein Holden vite.

- I prinsippet nei, fordi når en kniv støter mot noe hardt så blir skadene funnet på en ulik måte, svarte Braune.

Kan ikke konkludere Den australske eksperten Gerhard Dutton forklarte tidligere i dag at han var skeptisk til rapporten. Han etterforsker skuddskader, knivskader og verktøyskader og er tilknyttet National Forensic Institute of Australia.

- Ut fra denne rapporten kan jeg ikke si om dette er drapsvåpenet. Jeg tror ikke at disse merkene er nok til peke i den ene eller den andre retningen, sa Dutton da han ble avhørt over telefon fra Australia i tingretten i dag.

Men han understreket at det var vanskelig for ham å vurdere beviset da han ikke har sett det selv. Dutton har blitt kontaktet av den tiltalte, men hevdet likevel å være habil.

FORSVARER:  44-åringens advokat, Knut Lindboe, opplyser at saken er utsatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FORSVARER: 44-åringens advokat, Knut Lindboe, opplyser at saken er utsatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Ut ifra det jeg vet, så lander jeg på konklusjonsgrad fire, det vil si at man ikke kan utelukke identifikasjon, sier Dutton i Oslo tingrett.

Objektivitetskrav Den andre forsvareren, Petter Nordgreen Sterud, ville i dag vite hva den tyske eksperten tenker om objektiviteten i undersøkelsen.  

- Full objektivitet kan man aldri oppnå ved en slik undersøkelse. Men når vi gjennomfører en slik prosedyre ved et institutt blir det regnet som objektivt.

- Hva med forskning på antall slike rapporter hvor konklusjonen har vist seg å være feil? spurte Sterud.

- Den undersøkelsen jeg kjenner til har vist at det er 0,5 til 1 prosent sjanse for dette, svarte Braune.

- Ikke fullstendig likhet Etter at Kripos hadde undersøkt en del av avdødes ribben og kniven de tror er våpenet, fortalte de at de plasserte seg på konklusjonsgrad fire, på en skala fra én til seks, der én betyr at de er helt sikker.

Første rettsmedisiner Lennart Jonasson fra Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) i Linköping, fortalte retten i går at deres konklusjon er ganske lik norske Kripos sin konklusjon.

- Vi så likheter mellom sporene på kniven og brusken, men de var ikke fullstendige, sa første rettsmedisiner Lennart Jonassjon fra Statens Krinimaltekniska Laboratorium i Linköping.