KREVER AT SIKTELSEN FRAFALLES: Vegard Bjerck ble drept i dette garasjenalegget på Skøyen i Oslo i desember 2008. En 43 år gammel siktet mann krever nå at siktelsen frafalles. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
KREVER AT SIKTELSEN FRAFALLES: Vegard Bjerck ble drept i dette garasjenalegget på Skøyen i Oslo i desember 2008. En 43 år gammel siktet mann krever nå at siktelsen frafalles. Foto: Jacques Hvistendahl/ DagbladetVis mer

Skøyen-siktet krever at drapssiktelsen frafalles

Politiet mener de kan ha funnet drapskniven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Politiet mener de kan ha sikret seg kniven som ble brukt til å ta livet av Vegard Bjerck. Men forsvareren krever at politiet frafaller drapssiktelsen mot den 43 år gamle naboen.

Irritasjon over at politiet ikke har frafalt siktelsen om forsettlig drap på Vegard Bjerck den 18. desember i 2008 førte til at den siktede naboen begjærte et rettsmøte fredag. Nå vil Oslo tingrett ta stilling til om politiet har juridisk grunnlag for å opprettholde siktelsen.

- Rent teknisk ber min klient om å få tilbake en rekke gjenstander som politiet har beholdt etter at de ransaket boligen hans i fjor. Da vil retten måtte vurdere om det fortsatt er grunnlag for å si at det er skjellig grunn til å mistenke ham for drapet, sier 43-åringens forsvarer, advokat Knut Lindboe, til NTB.

13 kniver

Bare dager før rettsmøtet er det klart at en fersk rapport fra Kripos viser at en av de 13 knivene som ble beslaglagt hos den siktede familiefaren kan være drapsvåpenet. Det er gjort funn som kan være forenlig med de skadene som Bjerck ble påført.

- Vi kan ikke utelukke at dette er drapsvåpenet. Det kan være skader eller spesielle kjennetegn på knivbladet som kan være i samsvar med stikkskadene på offeret. Nå skal spisskompetanse fra utlandet vurdere dette sporet videre, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet er uforstående til at den siktede naboen velger å gå til retten med kravene for å få vite om politiet har skjellig grunn til å mistenke ham. Rohde innrømmet allerede før jul at politiets spor i retning av 43-åringen var svake, men at det var opp til høyere påtalemakt formelt å frafalle siktelsen.

- Å gå til retten, samtidig som rapporten fra Kripos blir kjent, vil bare dra mer oppmerksomhet til saken, sier Rohde.

Ripet opp biler

Den 43 år gamle familiefaren ble pågrepet og siktet et halvt år etter drapet, men mangel på sikre beviser i saken, tvang politiet til å løslate mannen etter halvannen måned. Det var blitt kjent at han ved flere anledninger skal ha ripet opp biler i parkeringsanlegget i borettslaget på Oslos vestkant. Politiets teori har vært at han ble overrasket av Bjerck og i affekt drept ham.

- Nye opplysninger etter undersøkelse av min klients datamaskin svekker siktelsen ytterligere. Det er kjent at han arbeidet mye på datamaskinen sin hele dagen, også i det tidsrommet som Bjerck ble drept. Nytt er det derimot at han også satt i flere direktesamtaler på internett i tidsrommet mellom 16 og 17 da drapet skjedde, sier Lindboe.

Tingrettsdommer Finn Haugens avgjørelse i saken faller i første halvdel av neste uke.

NTB