GJENNOMGÅTT: I den andre uka av Skøyen-drapssaken ble denne kniven gjenstand for diskusjon. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet
GJENNOMGÅTT: I den andre uka av Skøyen-drapssaken ble denne kniven gjenstand for diskusjon. Foto: Eiliv Frich Flydal/DagbladetVis mer

Skøyendrapet: Knivekspertenes dag i retten

Den mye omtalte fruktkniven ble grundig gjennomgått da den andre uken i Skøyen-drapssaken startet idag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktoratet førte fire av sine vitner, kriminalteknikerne Audun Kolstad og Steinar Eriksen fra Kripos, første rettsmedisiner Lennart Jonasson fra Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) i Linköping og ekspert i verktøyspor og materialteknologi Michael Braune fra Bundeskriminalamt (BKA) i Wiesbaden.

- Vi opererer med seks konklusjonsgrader i Kripos. At denne kniven er drapsvåpenet, mener vi har konklusjonsgrad fire. Det vil si at det kan være drapsvåpenet, sa Eriksen som har gått av med pensjon etter at han arbeidet med saken, skriver NTB.

Konklusjonsgrad én vil si at en gjenstand stammer fra den kriminelle handlingen.

- Vi fant overensstemmende spor, men ikke nok til å konkludere sterkere enn at det kan være drapsvåpenet, sa han.

Hans kollega Kolstad forklarte at det ble foretatt et prøvekutt med fruktkniven som politiet beslagla i tiltaltes leilighet.

- Det gjorde vi i det aktuelle ribbeinet ved siden av det eksisterende kuttet, men det brakte oss ikke videre. Vi måtte søke ytterligere fagkunnskap og kontaktet SKL og reiste over dit med ribbeinet og kniven, sa Kolstad.

Første rettsmedisiner Lennart Jonasson fra Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) i Linköping fortalte i retten at de ser likhet er mellom sporene på prøver som er gjort, og sporene på ribbeina til avdøde.

Men han understreker at det er vanskelig å sammenligne sporene, fordi det er mange forskjellige måter å treffe med kniven.