Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skøyte-EM henger i en tynn tråd

Isen smelter i Vikingskipet, og ingen kan si når kjøleanlegget er i orden igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet.no): Klokka 13.15 i dag sluttet kjøleanlegget i Vikingskipet å virke. Kort fortalt begynte da istemperaturen å synke, og dermed blir isen mykere etterhvert. Så myk at skøyteløp i toppklasse ville vært umulig å arrangere nå.

- De løpene vi har arrangert så langt i dag har vært arrangert under like, og gode, forhold, sier overdommer for herrene, Erik Øsmundset.

- Men hadde vi gjennomført to timer med 5000-meter for herrene nå, hadde de gått gjennom isen etterhvert, fortsetter han.

Øsmundset og resten av EM-organisasjonen hadde med andre ord ikke annet valg enn å utsette starten på 5000-meteren til klokka 18 i kveld. Men det er bare et foreløpig tidspunkt. For det er ingen på Hamar som kan gi en garanti for når kjøleanlegget begynner å virke igjen.

- Jeg har vært her i seks år og aldriopplevd noe lignende. Derfor kan jeg ikke si hvor lang tid det tar heller, sier Jon Andersen, driftsleder og teknisk sjef for Vikingskipet.

Derfor er ser kriseplanen foreløpig slik ut:

- Plan A, B, og C er at vi starter 5000-meteren klokka 18, 20, eller 22, sier Øsmundset.

- Og plan D?

TYNN IS: Det tynnes ut i Vikingskipet mens arrangørene desperat jobber for å rette feilen. MMS-foto: John Rasmussen
TYNN IS: Det tynnes ut i Vikingskipet mens arrangørene desperat jobber for å rette feilen. MMS-foto: John Rasmussen Vis mer

- Det må vi først diskutere med ISU (det internasjonale skøyteforbundet, red.anm.), men ett alternativ kan være å arrangere den siste distansen på mandag.

Ingen skandale

Anlegget i Vikingskipet har blitt testet flere ganger i oppkjøringen til EM. Når det nå slutter å virke for første gang er det litt typisk at det er midt i et EM som har full oppmerksomhet i flere land i Europa. Derfor så organisasjonskomiteen heller ikke ut som om de var komfortable med å måtte forklare hvorfor isen nå plutselig smelter.

Men er det en skandale?

- Det at det skjer nå er forferdelig trist. Hva som har skjedd, og hvorfor det har skjedd må vi prøve å finne ut av nå, sier skøytepresident Terje Andersen til Dagbladet.no.

For foreløpig er det ingen på Hamar som vil ta i ordet skandale. I hvert fall ikke i organisasjonskomiteen, for ordet er å høre i gangene i Vikingskipet. Krisen er et faktum, men det er fortsatt langt til det utarter seg til noe mer mener arrangørene. Skandale, sier flere av de betalende tilskuerne.

Men for at det faktisk skal bli det, må både plan A, B, og C falle. Og det er på tross av de påfallende likhetene i planene med de forskjellige bokstavene.

- Nei, det er ikke sikkert vi kan starte klokka 18. Det er heller ikke sikkert vi kan starte klokka 20 eller 22. Men vi håper at vi kan ha 5000-meteren i kveld, sier Øsmundset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!