Skrapjakt drepte 41

Dødsoffer nummer 41 er hentet ut av den russiske boligblokken som natt til i går eksploderte og raste sammen i Arkhangelsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dødsoffer nummer 41 er hentet ut av den russiske boligblokken som i natt til i går eksploderte og raste sammen i Arkhangelsk.

Politiet tror nå to hjemløse på jakt etter skrapjern de kunne selge, kan ha forårsaket katastrofen. På flere andre bygg i nærheten hadde noen fjernet metallokkene som forsegler gassrørene - noe som førte til at gassen lakk fritt ut i byggene. Metalltyveri som dette er blitt et stort problem i Russland og tidligere sovjetstater.

De to hjemløse ble sett i området like før eksplosjonen bærende på rørbiter og verktøy. Men tross intensiv politijakt er foreløpig ingen pågrepet.

- Disse forbannede omstreiferne har skrudd av gasslokkene hundrevis av ganger tidligere, men det har ikke ført til eksplosjoner, sier Andrei Seleznyov (52) til nyhetsbyrået AP. Han bor i nabogården til blokken som eksploderte, og forteller at hjemløse har drevet systematisk tyveri av gasslokk den siste tida.

Søket i ruinene pågår fortsatt, og myndighetene tror så mange som 63 personer kan ha oppholdt seg i blokkseksjonen som raste sammen natt til tirsdag.

Russland har vært på høyberedskap etter flere terrorangrep angivelig begått av Tsjetsjenske opprørere. Blant disse, eksplosjoner som ødela boligblokker i Moskva og to andre byer i 1999, hvor 300 mennesker ble drept. Men for innbyggerne i Arkhangelsk er det nok bare en mager trøst at gårsdagens eksplosjon sannsynligvis skyltes skraptyver på jakt etter metall å selge.

- Vi ble vekket av et forferdelig bråk. Så raste soveromsveggen sammen over senga... vi var helt i sjokk, forteller Igor (40) til nyhetsbyrået AP. Han bor i en av leilighetene som ble delt da halve boligblokken raste sammen.

Midt på natta

Eksplosjonen skjedde ved 01-tida norsk tid, men lokalt var klokka 03.25. Derfor lå de aller fleste i de 35 leilighetene og sov.

Redningsmannskaper er flydd inn fra flere steder i russland for å hjelpe i søket etter overlevende. I går kom også søkshunder til området, i håp om at de kan gjøre det lettere å finne fram i ruinhaugen.

DESPERAT: Redningsmannskapene driver desperat søk etter overlevende. Her bæres et av ofrene ut fra betongruinene som er igjen av det 9 etasjers høye leilighetskomplekset.
RUINER: Store deler av boligblokken raste sammen i eksplosjonen. Redningsmannskapene frykter at så mange som 63 personer sov i sine leiligheter i den ødelagte seksjonen.
GASS:</B> Myndighetene tror ulykka skyldes en gasslekkasje etter at to skraptyver stjal metallokk fra gassledningene.