Leirskred i Gjerdrum

Skred-advarsel: - Aldri hørt om

En rapport bestilt av Gjerdrum kommune advarte om leirskredfare og anbefalte utbedringer. Men de som bygde ut i skred-området har ikke hørt om rapporten før nå.

SLO ALARM: Hydrolog Steinar Myrabø slo alarm og mente utbyggingen i Gjerdrum burde stanses, bildene hans viser hvorfor. Bilder: Steinar Myrabø Vis mer
Publisert

Politiet og en uavhengig granskningskommisjon skal finne ut hva som førte til kvikkleireskredet i Gjerdrum natt til 30. desember, som kostet ti mennesker livet.

Uroen og bekymringen i lokalmiljøet for kvikkleireskred går mange år tilbake, viser dokumenter Dagbladet har fått av Gjerdrum kommune.

Våren 2008 tok Atle Klungrehaug, ansvarlig søker for utbyggingen i den nå skredrammede Nystulia, et initivativ overfor kommunen.

«I forbindelse med en utgliding av masser i området nedenfor det som er bakkeplanert er det framsatt påstander fra grunneiere og andre interessenter om at overflatehåndteringen ikke er godt nok ivaretatt», skrev Klungrehaug.

Leirskred-advarsel

Han ba kommunen sørge for å samordne ulike tiltak for å håndtere flom og overvann.

Etter at Naturvernforbundets Steinar Myrabø samme år slo alarm om kvikkleirefaren, bestilte kommunen fra konsulentselskapet Asplan Viak en «Plan for overvannshåndtering i nedbørfeltet til Tistillbekken og Brådalsbekken».

UTGLIDING: Bildet viser utgliding av leirmasse i bekkeløp med rørkollaps. Bekken graver direkte i leire. Foto: Asplan Viaks rapport fra 2009
UTGLIDING: Bildet viser utgliding av leirmasse i bekkeløp med rørkollaps. Bekken graver direkte i leire. Foto: Asplan Viaks rapport fra 2009 Vis mer

«Hvis bekkeløpene fortsetter å grave uten utbedringer, kan det føre til undergraving av bekkekanten og leirskred», advarte Asplan Viak i denne rapporten - og ga en rekke råd og anbefalinger.

Nå viser det seg at verken Klungrehaug eller utbyggeren for Nystulia-prosjektet, Odd Sæther i selskapet Gjerdrum Boliger, har hørt om rapporten.

- Veldig rart

- Jeg kjenner ikke til dette i det hele tatt. Her har kommunen jobbet på egen hånd, uten å gi tilbakemelding til aktører i området, sier Klungrehaug til Dagbladet.

- Hva synes du om det?

- Jeg synes det høres veldig rart ut, sier han.

Klungrehaug opplyser at han og utbyggeren Gjerdrum Boliger var ferdig med siste trinn av Nystulia-utbyggingen cirka 2012.

- Ikke fått denne

Heller ikke Norges Geotekniske Institutt (NGI) som var ansvarlig prosjekterende og kontrollerende i Nystulia, kjenner til rapporten.

«Nei, denne har vi ikke fått. Vi kan derfor heller ikke si noe om hvordan planen eventuelt ble fulgt opp», heter det i en epost fra senior kommunikasjonsrådgiver i selskapet, Liv Røhnebæk Bjergene.

NGI sendte fredag ut en pressemelding hvor det står at «etter 2009 har NGI ingen rolle i oppfølging og vedlikehold av sikringstiltak i Nystulia, ut fra dokumentasjonen vi kjenner i dag.»

Heller ikke utbygger Odd Sæther kan huske rapporten.

- Det er mange år siden og detaljer jeg ikke husker, sier han til Dagbladet.

Rammet golfbanen

Ove Silkoset, styreleder i Gjerdrum golfklubb og mangeårig kommunestyrepolitiker for Høyre i Gjerdrum, kan heller ikke erindre Asplan Viak-rapporten fra 2009.

HAR MAST: - Vi har mast på kommunen hele veien siden det startet opp at Tistilbekken flommer over, sier Ove Silkoset, styreformann i Gjerdrum Golfklubb. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR MAST: - Vi har mast på kommunen hele veien siden det startet opp at Tistilbekken flommer over, sier Ove Silkoset, styreformann i Gjerdrum Golfklubb. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Skredet tok med seg 30-40 mål og to av de nyeste hullene på golfbanen like nedenfor boligfeltet.

De drev omfattende bygging før nihullsbanen ble åpnet i 2010.

- Jeg kan ikke si at jeg direkte husker noe sånt, men om rapporten medførte at kommunen krevde noe fra golfklubben eller golfbanen, så ble det gjort, sier Silkoset til Dagbladet.

- Har mast på kommunen

Han sier golfklubben kom med klare advarsler om overvann.

- Vi har mast på kommunen hele veien siden det startet opp at Tistilbekken flommer over. Det har vært tema hvert eneste år, og vi har sendt inn bilder og hatt møter. Å ha planer er én ting, men det hjelper jo ingenting om det fortsatt flommer over og graver i jorda. Da må det handling til, sier han.

Silkoset sier det er snakk om mye overvann fra boligfeltet.

- Vi vet jo ennå ikke hvor mye denne bekken har hatt å si for raset, men det har vært et kjent problem, sier Ove Silkoset

«Høyeste fareklasse»

I Asplan Viaks rapport redegjøres det blant annet for overvann, erosjonsfare og for en bekymring fra blant annet grunneiere for at det er for liten rørkapasitet, slik at vann hoper seg opp.

Den gir anbefalinger om blant annet å oppdimensjonere eksisterende rør, om hvordan vann bør dreneres, og tiltak som kan begrense erosjonen.

SKREDET: Slik så det ut i Nystulia-feltet i Gjerdrum ti dager etter skredet natt til 30. desember 2020. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKREDET: Slik så det ut i Nystulia-feltet i Gjerdrum ti dager etter skredet natt til 30. desember 2020. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Østsiden av Tistilbekken; dvs felt B-F, samt noe av området etter samløp med Bråstadbekken, er av NVE og NGI karakterisert til å være i høyeste fareklasse for kvikkleireskred. Det er derfor all grunn til å utøve forsiktighet i dette området», står det blant annet.

- Vet ikke

Gjerdrum kommune kan foreløpig ikke svare på hva som er grunnen til at Klungrehaug og andre ikke har hørt om rapporten.

I en epost til Dagbladet viser kommunalsjef Berit Adriansen til at kommunen jobber med å tilgjengeliggjøre alle dokumenter om plan- og byggesaker i de berørte områdene.

«Disse dokumentene vil også vise hvordan anbefalinger er fulgt opp med tiltak over tid, og også hva som eventuelt ikke er fulgt opp. Før vi har fått disse dokumentene har vi ikke mulighet til å svare konkret på hva som er utført, og av hvem», skriver hun.

STOR UTBYGGING: Bildet til venstre viser området i Ask i 2004. 16 år etterpå, i 2020, hadde det skjedd store inngrep der det nå har rast. Flere av husene nederst i boligfeltet Nystulia gikk med i skredet. Foto: Norgeskart
STOR UTBYGGING: Bildet til venstre viser området i Ask i 2004. 16 år etterpå, i 2020, hadde det skjedd store inngrep der det nå har rast. Flere av husene nederst i boligfeltet Nystulia gikk med i skredet. Foto: Norgeskart Vis mer

- Kommunen ansvarlig

Bjarte Hunnestad var senioringeniør i Gjerdrum kommune i mange år, og er oppført som kommunens kontaktperson mot Asplan Viak.

Han mener det ikke er unaturlig om utbyggerne i området ikke var kjent med rapporten.

- Det er kommunen som er ansvarlig for å sørge for at det de gjør er innenfor lover og regler, og det er ikke sånn at man nødvendigvis går ut og publiserer en slik rapport, men noe vi hovedsakelig bruker internt. Hvis det er snakk om tiltak for grunneiere vil de helt klart bli kontaktet, sier Hunnestad til Dagbladet.

Tredobbelt regn

I rapporten fra Asplan Viak fra 2009 gjøres det også beregninger basert på nedbørsmengden i området.

Siden da har klimaet vært i endring. I månedene før skredet den 30. desember, regnet det tett i hele østlandsområdet.

Ved Gardermoen målestasjon litt nord for skredstedet, ble det ifølge Yr registrert tre ganger så mye nedbør som normalt i desember. Gjennom november regnet det like mye som i en normal måned, mens det i oktober falt nær dobbelt så mye nedbør som normalt.

Totalt for de tre månedene før det fatale skredet i Gjerdrum, falt det ifølge Yrs historiske data 453 millimeter nedbør ved Gardermoen målestasjon, mot 256 millimeter nedbør i et normalår.

- Minimale problemer

Utbygger Odd Sæther i selskapet Gjerdrum Boliger er opprinnelig grunneier i området som i hovedsak tilhørte familiegården.

Han sier at de har gjort alt i henhold til hva de har fått beskrevet av kommunen, NVE og NGI, som hadde rådgivning og kontrollering av prosjektet.

Sæther mener problemene med overvann i området har vært minimale.

- Mange har bygget etter oss og mye vann har kommet på den tida. Det har vært småutglidninger mens vi jobbet her og regnskyller og noen hauger her og der, men generelt har det blitt et boligområde som er fint og flott og vannføring som det skal være, sier Sæther om boligfeltet i Nystulia, der ni hus og 31 boenheter raste natt til 30. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer