Leirskred i Gjerdrum

Skred-advarsel: - Aldri hørt om

En rapport bestilt av Gjerdrum kommune advarte om leirskredfare og anbefalte utbedringer. Men de som bygde ut i skred-området har ikke hørt om rapporten før nå.

SLO ALARM: Hydrolog Steinar Myrabø slo alarm og mente utbyggingen i Gjerdrum burde stanses, bildene hans viser hvorfor. Bilder: Steinar Myrabø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Politiet og en uavhengig granskningskommisjon skal finne ut hva som førte til kvikkleireskredet i Gjerdrum natt til 30. desember, som kostet ti mennesker livet.

Uroen og bekymringen i lokalmiljøet for kvikkleireskred går mange år tilbake, viser dokumenter Dagbladet har fått av Gjerdrum kommune.

Våren 2008 tok Atle Klungrehaug, ansvarlig søker for utbyggingen i den nå skredrammede Nystulia, et initivativ overfor kommunen.

«I forbindelse med en utgliding av masser i området nedenfor det som er bakkeplanert er det framsatt påstander fra grunneiere og andre interessenter om at overflatehåndteringen ikke er godt nok ivaretatt», skrev Klungrehaug.

Leirskred-advarsel

Han ba kommunen sørge for å samordne ulike tiltak for å håndtere flom og overvann.

Etter at Naturvernforbundets Steinar Myrabø samme år slo alarm om kvikkleirefaren, bestilte kommunen fra konsulentselskapet Asplan Viak en «Plan for overvannshåndtering i nedbørfeltet til Tistillbekken og Brådalsbekken».

«Hvis bekkeløpene fortsetter å grave uten utbedringer, kan det føre til undergraving av bekkekanten og leirskred», advarte Asplan Viak i denne rapporten - og ga en rekke råd og anbefalinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.