Skred og skybrudd ventes på Vestlandet, Veslemannen oppgradert til oransje farenivå

Det er økt fare for jord- og flomskred og svært kraftige regnbyger på Vestlandet. Farenivået i fjellpartiet Veslemannen er nå oppgradert til det nest høyeste.

SE LIVE: NVE har i ettermiddag oppgradert farenivået til oransje for det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen. Video: NRK Vis mer

I Hordaland har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt farevarselet for jord- og flomskred til oransje nivå, det nest høyeste, mens de har sendt gult farevarsel for Sogn og Fjordane og de nordligste delene av Rogaland.

Meteorologisk institutt advarer samtidig om svært kraftige regnbyger for Sogn og Sunnfjord, Hordaland og nordlige Rogaland. Det kan lokalt komme 40–60 millimeter nedbør på tre timer.

Det er også meldt gul fare for flom på Vestlandet som følge av den ventede nedbøren. Varslene gjelder for onsdag og torsdag.


Lengre reisetid

– Mange reiser vil kunne ta lenger tid. Overvann og fare for vannplaning skaper vanskelige kjøreforhold. Noen områder kan miste veiforbindelsen, kanskje i flere dager, skriver Meteorologisk institutt i farevarselet.

De skriver videre at bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

Det er også meldt om kraftige regnbyger for Agder, Telemark, Vestfold og Østfold for onsdag knyttet til jordskredfaren i Hordaland.

Høy skredfare

NVE hevet onsdag ettermiddag farenivået til oransje for rasutsatte Veslemannen. Det er forventet at nedbørsmengdene som er varslet, vil øke bevegelsene i fjellpartiet.

Ifølge nettsida Varsom, kan konsekvensene være:

- Mange skredhendelser. Noen kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller jernbane.

- Jordskred: Utglidninger og rask bevegelse av vannmettet jord i bratte skråninger.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Flomskred: En flom av vann, jord og stein i bratte bekkeløp. Vann på avveie i bratt terreng som kan medføre bekkeløpsendring.

Varsom har følgende råd til de som eventuelt blir rammet:

- Hold deg oppdatert om utviklingen av været, skred- og flomsituasjonen, og følg værradaren. Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Beredskapsmyndigheter skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak.

Åndalsnes Avis skrev søndag ettermiddag om et større skred fra Veslemannen. Åndalsnes Vakthavende geolog Line Kristensen i NVE sa til avisa at bevegelsene i fjellet har økt i helgen.

Raset var relativt stort, men betydelig mindre enn flere andre tidligere i sommer.

Siden høsten 2014 har beboere under fjellet Mannen i Rauma blitt evakuert flere ganger. Det rasfarlige partiet Veslemannen har et volum på mellom 120.000 og 180 000 kubikkmeter stein.

RAUMA  20180922.
Lørdag er det fortsatt rødt farenivå i det rasutsatte området. Fredag ettermiddag ble beboerne ved det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen på nytt evakuert da farenivået ble justert fra oransje til rødt nivå.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
RAUMA 20180922. Lørdag er det fortsatt rødt farenivå i det rasutsatte området. Fredag ettermiddag ble beboerne ved det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen på nytt evakuert da farenivået ble justert fra oransje til rødt nivå. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer