SKREDARLARM:  En stor leteaksjon ble satt i gang etter at det gikk et skred ved skianlegget Sauda skisenter i Svandalen. Skredet gikk et godt stykke unna de preparerte løypene på bildet. Foto: Skjermdump fra Sauda skisenters webkampera
SKREDARLARM: En stor leteaksjon ble satt i gang etter at det gikk et skred ved skianlegget Sauda skisenter i Svandalen. Skredet gikk et godt stykke unna de preparerte løypene på bildet. Foto: Skjermdump fra Sauda skisenters webkamperaVis mer

Skredalarm etter snøskred ved skitrekk i Sauda

Skredsøket avsluttet av hensyn til letemannskapenes sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedredningssentralen i Sør-Norge iverksatte i ettermiddag skredalarm etter et snøskred ved Sauda Skisenter i Svandal i Sauda.

- Det er gått et skred i tilknytning til et skitrekk i Sauda. Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på at noen er tatt, men vi velger å iverksette en skredalarm for å være på den sikre siden, opplyser vaktleder ved Hovedredningssentralen Bjørn Jarle Åmlid til Dagbladet.no.

Skredet ble meldt inn 14.10. ca 17.15 har letemannskapene avsluttet søket.

- Det er avsluttet nå. Det er for stor rasfare for at vi kan forsette, så alle mannskaper er trukket. Vi er så sikre vi kan være  i en slik situasjon på at ingen er tatt av skredet. Ingen er meldt savnet, og det er jo et godt tegn,  sier operasjonslederen.

Politiet vil i morgen vurdere om søket skal gjennopptas.

200 ganger 150 meter

Snøskredet er anslått å være 200 meter langt og 150 meter bredt.

- Det er stort, det har gått midt i lia så det er mye snø. I tillegg er det mye snø over raset som det er fare for at kan rase ut. Vi har vurdert det slik at det er trygt å begynne å søke nederst i skredet, men lenger opp er det usikkert, fortalte operasjonsleder Bjørn Asgeir Alvseike ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt før søket var avsluttet.

Fire lavinehunder, hjelpekorpset i Sauda og et hjelpekorps fra en nabokommune bidro i søket.

Dårlig sikt
Fra hovedredningssentralen ble det sendt et Sea King-redningshelikopter. På grunn av været var det imidlertid ikke mulig for helikopteret å fly inn til rasstedet.

- Været og sikten er så dårlig at helikopteret måtte landet lenger ut mot fjorden. Mannskapene og en lavinehund ble fraktet inn med bil, opplyser operasjonslederen.

Ifølge politiet har skredet har gått i lia like nordvest for enden av det øverste skitrekket som heter Tjuvanuten. Tjuvanuten ligger på 850 meters høyde.

 - Siden det har kommet mye våt snø over til delt isete underlag i dag, så er det ikke kjørt noen skiløyper, og det er hjeller ingen skispor inn i skredet. Vi tror ikke noen er tatt med vi har kjørt alarm for å være på den sikre siden, bekrefter daglig leder ved Sauda Skisenter Lars Reidar Fosstveit til Dagbladet.no.