Skredalarm ved fjellpartiet Mannen - politiet evakuerer folk i området

Flere husstander og fritidsboliger evakueres.

STORE BEVEGELSER: Flere hus evakueres som følge av mye bevegelse i fjellpartiet Mannen. Kent Engstrøm bor i dette rasutsatte huset, men nekter å evakuere. Foto: LARS SMISETHJELL, ÅNDALSNES AIVS og Åknes Tafjord IKS
STORE BEVEGELSER: Flere hus evakueres som følge av mye bevegelse i fjellpartiet Mannen. Kent Engstrøm bor i dette rasutsatte huset, men nekter å evakuere. Foto: LARS SMISETHJELL, ÅNDALSNES AIVS og Åknes Tafjord IKSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Beboere rundt det svært rasutsatte fjellpartiet Mannen evakueres i ettermiddag, skriver NRK Møre og Romsdal.

Nye målinger gjort i fjellpartiet Mannen i Romsdalen viser store og stigende bevegelser i en del av området, opplyste Rauma kommune og Åknes/Tafjord Beredskap IKS i en pressemelding for tre uker siden.

I en pressemelding fra Rauma kommune opplyser ordfører Lars Olav Hustad og Åknes Tafjord Beredskap at de stenger toglinja i Romsdalen. I tillegg evakueres fastboende i området, samtidig som fritidsboliger sjekkes.

120 000 m3 - Bro over elva ved Lyngheim vil også bli stengt, noe som innebærer at flere husstander/fritidsboliger på samme side av elva evakueres, skriver Rauma-ordfører Lars Olav Hustad i en pressemelding ifølge NRK.

De første beregningene viste at det kunne dreie seg om opp til 40.000 m3 fjell som kan rase ut. De nye analysene viser at det kan dreie seg om det tredobbelte, opp mot 120 000 m3. De siste to dagene har fjellmassene i øvre deler beveget seg cirka 7 mm per døgn i snitt.

- Jeg kan fortelle at politiet har oppretta dialog med de som bor der. Det er ikke et veldig tett befolka område. Det er tre familier og rundt ti fastboende i det gjeldene området, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune til Dagbladet.

- Det er dramatisk. Raset går ikke nå, men det kan gå i morgen, om to dager eller om en måned. Vi forbereder oss på det verste, sier Hustad.

Nekter å evakuere En av de som bor i det rasutsatte området, Kent Engstrøm, sier til Åndalsnes Avis at han nekter å forlate huset sitt.

-Jeg flytter ikke. Da får politiet komme å bære meg, sier Kent Engstrøm.

Han er helt sikker på at raset ikke kommer til å komme.

Dagbladet tok også kontakt med Engstrøm, som ikke ønsket å si noe om evakueringsnekten.

- Nei, takk. Jeg vil ikke si noe, sier han.

Fjellet sklir ut Raumabanen er også stengt.

I begynnelsen av oktober var estimatene at fjellmasser tilsvarende 4000 lastebillass kunne rase ut, nye målinger viser at raset nå kan bli opp til tre ganger så stort.

- Deler av fjellet har begynt å skli veldig ut. Det er snakk om nesten en centimeter i løpet av én uke, sa ordfører  Lars Olav Hustad til Dagbladet den gangen.

- Vi fortsetter med arbeidet, og situasjonen er foreløpig uendret, sier Janne Marthe Viddal, kommunikasjonsrådgiver i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.