Skredeksperter til Gjerdrum-utvalget: - Fritt fram for useriøse

I innspill til Gjerdrum-utvalget advarer eksperter om at useriøse aktører har fått innpass i bransjen som jobber med skredsikkerhet, og om manglende kontroll og falsk trygghet.

MISTET HUSET: Gudny Fløttum lå og sov i huset sitt da hun natt til 30. desember i fjor ble oppringt av datteren. Et stort skred hadde gått i byggefeltet hennes på Gjerdrum. Reporter: Halldor Hustadnes. Video: Hans Arne Vedlog. Klipp: Maja Walberg Klev. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Om en måned skal det regjeringsoppnevnte Gjerdrum-utvalget levere sin første rapport om skredtragedien i Nystulia i Gjerdrum kommune 30. desember i fjor, som kostet ti mennesker livet.

Utvalget skal også gi anbefalinger for bedre kvikkleiresikkerhet i Norge.

Nå kan Dagbladet fortelle om bekymring for forholdene i bransjen, blant eksperter på geoteknikk (grunnarbeider og grunnforhold) som på invitasjon fra utvalget har sendt sine innspill.

Innspillene gjelder ikke Gjerdrum-skredet eller årsaker til dette, men bransjen generelt.

«Det finnes ikke noen som regulerer bransjen, og hvilke aktører som er i bransjen. Useriøse aktører får derfor fritt spillerom, frem til det evt. går riktig ille», står det i ett av dem.

Bekymringsmeldinger

Blant dem som er bekymret er Norges Geotekniske Institutt (NGI), bransjeorganisasjonen Norsk Geoteknisk Forening (NGF), og kommuner og private firmaer.

Her er noen av uttalelsene:

- Useriøse aktører får fritt spillerom.

- Fagmiljøet har sendt bekymringsmeldinger om useriøse aktører

- Noen registrerer seg selv som spesialister, uten at kompetansen kontrolleres

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer