Skredfare i fjellet

HAUKELIFJELL/GOLSFJELLET (Dagbladet): Uværet i Sør-Norge denne helga har ført til meget stor snøskredfare. Å ta sjanser i rasområdene er som å spille russisk rulett, advarer Turistforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med påskeutfarten og tusenvis av skiløpere i fjellet kan livsfarlige episoder oppstå.

Livstruende

På grunn av helgas uvær har snøskredfaren steget betraktelig i fjellet over store deler av Sør- og Øst-Norge.

Aller verst er det i fjellområdene i lavlandet.

På steder som før helga ble karakterisert som skredsikre, har situasjonen mange steder endret seg drastisk. Vinden har samlet store snømengder i lehengene og snømassene bygges opp i tykke lag.

- En uforsiktig skiløper i disse områdene kan utløse livstruende skred, advarer informasjonsavdelingen i Den Norske Turistforening (DNT).

Skredfaren skyldes snøfall og vind, regn på nysnø og temperatursvingninger den siste uka. Og værforandringene vil fortsette utover uka.

Denne helga har opptil 50 centimeter nysnø på flat mark gjort flere skiutfartsområder svært rasfarlige.

Advarsel

Påsketuristene anmodes nå om å ta lokale skredvarsel svært alvorlig.

Lederen for Norges Høyfjellskole, Nils Faarlund, advarer også folk i Sør-Norge mot skredfaren i vestvendte hellinger.

- Det kraftige mildværet med regn tidligere i uka har nå fryst på, og det er blitt til et glatt, fast skarelag. Det har snødd ganske mye langs Langfjella, og vinden har frisknet på fra øst og feid med seg nysnøen. Det betyr at det er fare for snøskred i vestvendte hellinger som er over fem meter høye og har 20- 30 graders helling, sier den kjente fjellmannen Nils Faarlund.

Han løfter pekefingeren fordi det er nettopp i de vestvendte skråningene at det beste skiføret vil være.

Informasjonssjef i Turistforeningen, Per Roger Lauritzen, opplyser at de aller fleste skiløpere som rammes av skred, rammes av flakskred de selv utløser. Disse kan forekomme i hellinger ned mot 20 grader, sier han.

Selvforskyldt

- Det er flere eksempler på at skred som har gått i bekkedaler på under ti meters høyde, har drept skiløpere. Har du mistanke om at det er skredfare i et område, er det bare én fornuftig regel å følge: Gå utenom! sier Lauritzen.

En av ti personer som tas av skred blir drept momentant. Bare halvparten av dem som blir begravd levende, overlever den første timen.
Start derfor helst letingen i skredområdet selv, råder ekspertene.

Det finnes flere aktuelle hjelpemidler som kan være smart å ha med seg. En god spade, sammenleggbar sondestang, skredsnor og elektronisk skredsøker. Disse tingene bør finnes i sekken til mennesker som planlegger å kjøre bratt på ski eller snøbrett utenfor allfarvei, mener DNT.

5000 Røde Kors-medlemmer er på plass i påskefjellet. Den første leteaksjonen ble avsluttet etter en time fredag. Tre personer ble meldt savnet, men seinere funnet i Hedmark.

TA ANSVAR - IKKE SJANSER: - De fleste skred går under eller rett etter uvær. Og husk at værmeldingen ikke fanger opp lokale forhold. Dem må du vurdere selv, sier Turist-foreningens informasjonssjef, Per Roger Lauritzen.