Skredforsker: -Unngå bratte heng på skitur

I dag ble fem mennesker tatt av snøskred i påskefjellet. Skredforsker Ulrik Domaas advarer skiløpere mot å oppsøke bratte heng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skredene som gikk mandag må ha sammenheng med snøfallet forrige uke. Mye nysnø kombinert med vind, gjør at skredfaren blir større. Særlig i bratte heng kan det være farlig å oppholde seg, sier han til NTB.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) karakteriserer snøskredfaren i Sør-Norge som moderat. Skiløpere som går tur i over 1.200 meters høyde bes være på vakt. I Nord-Norge, Trøndelag og på Vestlandet er faren for ras noe mindre.

Ufarlig påsketur

Skredforsker Ulrik Domaas ved NGI finner ingen grunn til å advare vanlige skiturister mot å oppsøke påskefjellet.

- Folk som går på ski i merkede løyper trenger ikke bekymre seg. Det er i bratte heng at skredfaren er størst. Ofte er det uvitenhet eller dumdristighet som gjør at mennesker blir tatt av ras. Særlig grunn er det til å advare snøbrettkjørere, som bevisst trekker til de bratteste områdene. Her er skredfaren alltid tilstede, uavhengig av vær og føreforhold, sier han.

De to som omkom etter at de ble tatt av ras mandag var fjellklatrere fra Finland.

Vær på vakt

Selv om snøskredfaren ikke karakteriseres som stor, er det grunn til å være på vakt. I områder rundt tregrensa kan skiløpere utløse skred på grunn av ustabile sjikt i snødekket.

- Generelt øker skredfaren ved sterkt snøfall ledsaget av vind, eller når lufttemperaturen stiger brått. Skredfaren øker også når det er kraftig sol, eller regn. Bratte skråninger som ligger i lé for vinden, er mest utsatt for ras. Unngå derfor bratte skråninger hvor det ser ut til å ligge mer snø enn ellers i fjellsida, anbefaler NGI.

Selv om overflaten virker fast og hard, kan løse lag i snøen medføre fare. Vær ekstra varsom dersom du ser at det nylig har gått skred i området.

(NTB)