Skredhunder inne på rasstedet

Skredhunder gikk ved 11.30-tiden inn i det nye snøraset på riksvei 7 mellom Brimnes og Bugjelet ved Eidfjord i Hordaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tør ennå ikke sende mannskaper med hundene. Hittil har ikke hundene funnet noe, sier vaktsjef Rasmus Eikemo ved Hordaland politidistrikt til NTB.

En skredekspert fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) var ved 11.30-tiden i luften i helikopter for å vurdere om mannskapene kan gå inn i området. Mannskapene skal lete etter personer som kan ha blitt tatt av raset.

Ingen er kort tid etter raset meldt savnet, men veien er normalt sterkt trafikkert. Dermed kan det ikke utelukkes at noen er tatt av snømassene.

- Vi håper ikke vi ser skavler eller fonner som kan forårsake et nytt ras. Dersom ikke vi ser en slik fare, går vi inn. Dersom vi ser rasfare, vet jeg faktisk ikke hva vi vil gjøre, sier informasjonssjef i NGI, Kjell Hauge til NTB.

Hauge regner med at ekspertens vurdering vil være klar før 12.30 søndag. Situasjonen i området er uoversiktlig.

Nær ulykkessted

Raset gikk ved riksvei 7, om lag 2 kilometer fra stedet der lørdagens rasulykke skjedde, opplyser Eikemo ved Hordaland politidistrikt til NTB.

- Lokale innbyggere har sagt til politiet på stedet at det er det største raset de har sett, sier Eikemo.

Ifølge både Eikemo og vakthavende redningsleder Sølve Hovden ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, er det ingen indikasjoner på at noen personer eller kjøretøy er tatt av raset.

- Men vi må gjennomsøke skredet for å være sikker på at ingen er tatt av snømassene opplyser Eikemo.

Lavinehunder venter

Mannskaper fra Røde Kors Hjelpekorps og skredhunder fra Ål, Bergen og Stavanger er sendt til stedet. Hundeførerne og andre mannskaper ventet like før klokken 12 søndag på å få klarsignal fra NGI før de kan gå inn.

Snøskredet skal være om lag 100 meter bredt og dekker hele riksveien.

Politiet ble varslet om skredet klokken 10.08 søndag.

Lørdag omkom en mann og en kvinne og tre mennesker ble skadd da en buss ble tatt av et snøras og havnet i Eidfjorden ved Kyskero, vel 1 kilometer fra Eidfjord i retning Brimnes.

Snøskredfaren i hele området betegnes som enorm. Veien er stengt mellom Eidfjord og Kinsarvik. Politiet regner ikke med at dette skal føre til spesielt store problemer for avvikling av trafikken mellom Øst- og Vest-Norge:

- Trafikken kan gå om Odda eller Lærdalstunnellen, sier Rasmus Eikemo.

NTB