Gjerdrum:

Skredofre risikerer skattesmell på erstatningen

Denne uka utbetales forsikringsoppgjøret til dem som mistet husene sine i kvikkleireskredet på Gjerdrum. Nå risikerer de å bli krevd for flere titalls tusen kroner i skatt for erstatningsbeløpet. - Urimelig, mener en av de tidligere beboerne i Nystulia.

TAKSTENE KLARE: Beboerne i sameiene Nystulia 1 og 2 mistet husene sine i skredet som gikk i Gjerdrum natt til 30. desember i fjor. Nå er takstene som skal ligge til grunn for forsikringsoppgjøret klare. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAKSTENE KLARE: Beboerne i sameiene Nystulia 1 og 2 mistet husene sine i skredet som gikk i Gjerdrum natt til 30. desember i fjor. Nå er takstene som skal ligge til grunn for forsikringsoppgjøret klare. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka får boligeierne i sameiene Nystulia 1 og 2, som mistet husene sine i skredet på Gjerdrum, utbetalt erstatning for boligene.

En av dem er Kristin Hellesø-Knutsen. Hun og familien mistet alt de eide da skredet gikk.

Nå frykter hun å måtte betale skatt av erstatningen, som skal brukes til å bygge et nytt hjem. Det kan i så fall bli betydelige summer.

- Urimelig

Da det har tatt lang tid å fastsette erstatningsbeløpene, inkluderer de forsinkelsesrenter. Dette regnes som skattepliktig kapitalinntekt med en skattesats på 22 prosent.

I tillegg må de som ved årsskiftet har en netto formue over 1,5 millioner kroner betale formuesskatt av det overskytende beløpet. Med en skattesats på 0,85 prosent, vil en erstatning på for eksempel 6,5 millioner kroner kunne gi en formuesskatt på over 40 000 kroner.

Det er ikke gjort unntak i disse reglene for berørte etter skredet, bekrefter Skatteetaten overfor Dagbladet.

- Jeg synes det er urimelig, sier Hellesø-Knutsen.

Hun forteller at det har vært veldig nervepirrende å vente på svar om erstatningssummen.

De tidligere Nystulia-beboerne har fram til nå ikke visst hvor mye de ville få utbetalt. Hun og familien har kjøpt ei ny tomt, men ikke begynt prosessen med å bygge ny bolig, i påvente av erstatningssummen. De rekker derfor ikke å realisere pengene før nyttår.

- Jeg skjønner at skattemyndighetene følger regelverket, men jeg kan ikke forstå at det er sånn dette er ment å ramme.

HOVEDÅRSAKEN: Utvalgsleder Inge Ryan sier bekkeerosjon er hovedårsak til Gjerdrum-skredet i desember 2020. Video: Regjeringen. Vis mer

Går spesielt ut over én gruppe

Formuesskatten vil spesielt gå ut over dem som ennå ikke har skaffet seg en ny bolig. Seksjonssjef Lene Ringså for juridisk avdeling i Skatteetaten forklarer:

- Dersom de setter hele erstatningsbeløpet på bankkonto, vil de registreres med en høyere bruttoformue enn de hadde tidligere, på grunn av verdsettingsreglene, sier Ringså.

Formuesverdien av primærboliger settes til 25 prosent av boligverdien. Verdien av sekundærboliger settes til 90 prosent. Beløpet erstatningsmottakerne får utbetalt på konto verdsettes i sin helhet.

Det er heller ikke mulig å komme unna formuesskatten ved å utsette utbetalingen til over nyttår.

- Når grunnlaget for erstatninga er klart, skal det utbetales med en gang. Hvis det skulle ta lengre tid skal du likevel skattes for den, ifølge seksjonssjefen.

En ytterligere skatteregel vil slå inn for personer som eventuelt har eid sin bolig i under ett år, eller som sekundærbolig. I skattemessig forstand anses denne prosessen som et boligsalg, forklarer Ringså.

Denne gruppa vil derfor være skattepliktig for gevinsten - differansen mellom kjøpesum pluss eventuelle påkostninger og erstatningssummen.

- De er i utgangspunktet skattepliktige, men kan gis unntak dersom de innen tre år skaffer seg en ny bolig. Bakgrunnen er at en slik erstatning skal stille deg i samme situasjon som før ulykken skjedde, sier Ringså.

- Utbetales denne uka

Det er If som har forsikret husene i den «røde» sonen på Gjerdrum. Ifølge Ifs kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland dreier det seg om 66 boliger.

Torsdag ettermiddag jobbet forsikringsselskapet hardt med å få sendt ut verditakster for disse boligene, etter at de har blitt utarbeidet av to takstmenn. Det er disse summene som vil bli utbetalt i erstatning.

- Beløpene tilsvarer verdsettelsen i rapportene og blir utbetalt denne uka, opplyser Handeland til Dagbladet.

- Takstene oversendes fortløpende så fort de er mottatt og ferdigstilte, opplyser han i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer