SKREDSØKER: Ole Tangen var en av de 14 personene som fant de fire omkomne i Sunndalsfjella. Skredsøkerne de fire omkomne hadde på seg hjalp Tangen og kollegene med å finne dem raskt. Selv fikk ikke de forulykkede livreddende hjelp fra signalene de sendte ut fra skredet. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
SKREDSØKER: Ole Tangen var en av de 14 personene som fant de fire omkomne i Sunndalsfjella. Skredsøkerne de fire omkomne hadde på seg hjalp Tangen og kollegene med å finne dem raskt. Selv fikk ikke de forulykkede livreddende hjelp fra signalene de sendte ut fra skredet. Foto: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer

- Skredsøkerne hjalp oss å finne dem raskt, men uheldigvis fikk de ikke livreddende nytte av dem selv

Ole Tangen var med å finne de omkomne i Sunndalsfjella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNNDAL (Dagbladet): Ole Tangen fra Molde var en av de 14 fra en sammensatt alpin redningsgruppe som ble satt av ved skredet i Sunndalsfjella i dag tidlig.  

Han forteller at det gikk rimelig greit å lokalisere de fire.

Det var Yngve Dalquist (37) fra Trondheim, Ole Simensen (28) fra Os, Øyvind Slørdahl (36) fra Oslo og Ola Drøpping (27) fra Sunndal som ble funnet omkommet i skredet.

Skredsøkere - De hadde alle på seg skredsøkere som sendte ut signaler.
Dermed kunne vi søke raskt i området uten søkehunder. Skredsøkerne hjalp oss å finne dem raskt. Uheldigvis fikk de ikke nytte av dem selv, sier Tangen som er profesjonell fjellfører med lang erfaring.

Han mener søkerne er et svært viktig redskap for de som beveger seg i slikt terreng.  

Kompisredder - Det er en søker som fungerer som «kompisredder». Det betyr at søkerne har sende- og søkemodus og er dermed til god hjelp om en turkamerat blir tatt av skred. Da kan den som ikke ble rammet av raset raskt starte søk og redning av turkameraten i skredet, sier han.  

LIVREDDER: Skredsøkere er en rimelig livsforsikring. Søkerne kan motta og sende søk. Dermed kan turgåere raskt lokalisere og få en turvenn ut av et skred om uhellet er ute. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
LIVREDDER: Skredsøkere er en rimelig livsforsikring. Søkerne kan motta og sende søk. Dermed kan turgåere raskt lokalisere og få en turvenn ut av et skred om uhellet er ute. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Ole Tangen og fem andre var de første, som i femtiden på morgenen ble fraktet opp i området med et Sea King redningshelikopter fra 330-skvadronen.
  
- Vi ble satt av litt høyt oppe. Det er tryggere fordi vi da kan bedømme situasjonen når vi beveger oss nedover i området.
Når de åtte andre også kom opp begynte vi med å ta oss inn over området og ned mot skredet.  

- Politiet sier at strategien var at nattefrosten skulle redusere rasfaren og gjøre det enklere å få de fire ut av området. Var det rett avgjørelse?  

- Ja, det var svært gode værforhold helt til det kom et værskifte. Da var vi imidlertid stort sett ferdig med vår oppgave.  

- Hvordan vil du beskrive forholdene i søket, og siden å få fraktet dem ut?

OMKOM:  Yngve Dalquist (37), Ola Drøpping (27), Øyvind Slørdahl (36) og Ole Simensen (28).
OMKOM: Yngve Dalquist (37), Ola Drøpping (27), Øyvind Slørdahl (36) og Ole Simensen (28). Vis mer

- Forholdene var gode. Raset var middels stort og vi beveget oss nedover. De tre første ble lokalisert i «tunga» til skredet, altså nederst.

- Skredsøkerne er så effektive at vi kunne begynne å grave dem ut umiddelbart.
Den fjerde ble funnet ikke lenge etter, og alle lå i samme område i skredet, omtrent halvannen meter under snøen, sier Tangen.  

Etter planen Lensmann i Sunndal, Halvard Vermøy sier til Dagbladet at alt gikk etter planen.  

- Etter det jeg har hørt med de som var med i gruppen var det riktig å gå inn i morgentimene i dag. Ti av medlemmene opererte i selve skredet, som av de profesjonelle blir beskrevet som et middels stort skred. De fire andre ble plassert som observasjonsposter for å ivareta sikkerheten til de som arbeidet i skredet.

- De tre første ble lokalisert rundt klokken halv åtte, den fjerde ikke lenge etterpå. Alle fire lå tett i skredet, sier Vermøy til Dagbladet.

GIKK ETTER PLANEN: Lensmann Halvard Vermøy ved Sunndal lensmannskontor sier aksjonen med å få de fire omklomne lokalisert og ut av området gikk etter planen. - Det ble sendt ut 14 personer fra alpine redningsgrupper. Ti jobbet i selve skredet, de fire andre hadde vaktposter for å ivareta sikkerheten, sier Vermøy til Dagbladet. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
GIKK ETTER PLANEN: Lensmann Halvard Vermøy ved Sunndal lensmannskontor sier aksjonen med å få de fire omklomne lokalisert og ut av området gikk etter planen. - Det ble sendt ut 14 personer fra alpine redningsgrupper. Ti jobbet i selve skredet, de fire andre hadde vaktposter for å ivareta sikkerheten, sier Vermøy til Dagbladet. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Like over klokken ti var alle de fire fraktet ut av området.

330-SKVADRONEN: Et helikopter fra 330-skvadronen bisto med å frakte den alpine redningsgruppa inn i rasområdet. Få timer senere ble de fire omkomne fraktet ut av området. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
330-SKVADRONEN: Et helikopter fra 330-skvadronen bisto med å frakte den alpine redningsgruppa inn i rasområdet. Få timer senere ble de fire omkomne fraktet ut av området. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer