- Skrek til hverandre

Donald Trump og prominente deltakere skal i et møte ha diskutert å innføre unntakstilstand for å «snu» valgresultatet. Opplysningene får tidligere Trump-rådgiver John Bolton til å reagere.

DET HVITE HUS: President Donald Trump i det ovale kontoret, avbildet 13. november 2020. Foto: REUTERS/Carlos Barria
DET HVITE HUS: President Donald Trump i det ovale kontoret, avbildet 13. november 2020. Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer
Publisert

Et oppsiktsvekkende møte skal ha funnet sted i president Donald Trumps kontor fredag denne uka.

Møtet skal ha blitt høylytt og personer skal ha skreket til hverandre, ifølge en person som ble briefet om møtet, skriver New York Times.

«Stygt» møte

TABBE: Avtroppende førstedame i USA, Melania Trump, får kritikk etter et besøk på et barnesykehus i Washington, D.C. Foto: AP Vis mer

Ifølge storavisa skal blant annet Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, og general Michael Flynn, tidligere sikkerhetsrådgiver som nylig ble benådet, ha deltatt på møtet, førstnevnte over telefon.

Unntakstilstand som et verktøy i kampen mot valgresultatet skal angivelig ha kommet opp i løpet av møtet, i tillegg til at presidenten skal ha diskutert om Sidney Powell skulle være spesialrådgiver og overvåke en etterforskning av valgsvindel, skriver avisa.

Powell fikk mye oppmerksomhet etter at hun framsatte bisarre påstander om at Venezuelas tidligere president Hugo Chávez beordret utviklingen av system for valgfusk. Chávez døde i 2013. Trump-leiren tok avstand til Powell etter dette.

Også CNN omtaler møtet, med overskriften «kaos i Det hvite hus».

Ifølge TV-kanalen var Powell selv også til stede, i tillegg til stabssjef Mark Meadows og rådgiver Pat Cipollone, og møtet omtales som opphetet.

STRAMMER INN: Statsminister Boris Johnson har strammet inn på julefeiringen i hele landet, etter at en ny og mer smittsom variant av coronaviruset nå sprer seg. Video: AP Vis mer

To personer kjent med saken sier ifølge kanalen at møtet ikke var planlagt, men det etterhvert førte til at deltakerne skrek til hverandre. Dette skal ha vært forårsaket av Trump-rådgivere som ga motstand til Powell og Flynns «opprørende» forslag for å snu valgresultatet.

En person har beskrevet møtet som «stygt», og Powell og Flynn skal angivelig ha anklaget de andre for å forlate presidenten mens han jobber med valgresultatet.

- Rystende

VAR TILSTEDE: Sidney Powell og Rudy Giuliani, her avbildet under en pressekonferanse 19. november. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
VAR TILSTEDE: Sidney Powell og Rudy Giuliani, her avbildet under en pressekonferanse 19. november. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Nylig kommenterte John Bolton, tidligere Trump-rådgiver, nyheten om det angivelig opphetede møtet i Det hvite hus. Han reagerte spesielt på påstanden om at det skal ha vært snakk om bruk av unntakstilstand for å snu valgresultatet.

- Dette er rystende. Det er ingen annen måte å beskrive det på. Det er utrolig, sa han til CNN.

Han understreket at det er viktig å forstå at dette «bare er en annen dag på kontoret i Det ovale kontor».

VAKSINE: Fredag 18. desember tok visepresident Mike Pence vaksine og holdt en viktig tale, hvor han oppfordret det amerikanske folket til å gjøre det samme. Video: AP Vis mer

- Det er en teori der ute om at Trump blir verre ettersom 20. januar nærmer seg. Det blir han ikke. Det er den samme oppførselen om og om igjen.

Videre sa Bolton at Trump er inkompetent og at han ikke passer til jobben.

Bolton har også kommentert det nylige hackerangrepet, hvor amerikanske eksperter har pekt ut Russland, men Trump selv har omtalt det som overdrevet og hevdet at Kina kan stå bak.

- Topp-prioriteten må være, om vi slår fast at det er russerne - og det er der informasjonen har en tendens til å peke - hva konsekvensene skal være, sa han fredag i et intervju med MSNBC.

I intervjuet omtalte han angrepet som et stort problem og advarte mot å undervurdere dets betydning.

Angriper Bolton

Det kan se ut til at det er førstnevnte intervju som får presidenten til å se rødt. Tidlig søndag norsk tid langer Trump ut om Bolton.

2018: President Donald Trump og daværende sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
2018: President Donald Trump og daværende sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: AP Photo/Markus Schreiber Vis mer

- Hva vet Bolton, en av de dummeste personene i Washington? Var ikke han personen som kom med den dumme uttalelsen på TV, «Libya-løsning», når han beskrev hva USA skulle gjøre for Nord-Korea?

I april 2018, da John Bolton fortsatt var president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, uttalte han at han mente Libya ville kunne fungere som en modell for hva USA ville skulle skje med Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Siden den gang har han blitt sparket av Trump og har skrevet boka «The Room Where It Happened: A White House Memoir», som inneholdt en rekke avsløringer om administrasjonen og Trump.

- Jeg har plenty av andre dumme historier om Bolton, skriver presidenten.

I nok en twittermelding skriver Trump at rapportene om unntakstilstand er falske nyheter, og følger kort tid seinere opp med en melding om at presidentvalget var rammet av svindel.

Det er ikke lagt fram bevis for omfattende valgfusk og Joe Biden flytter inn i Det hvite hus i januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer