Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gynekologi

Skrekk-gynekolog avslørt etter over 20 år: Fjernet livmor uten tillatelse

Tusenvis av kvinner har stått fram og fortalt om feilbehandling i Australia.

NEKTET ALDRI: Den anklagede legen har aldri bestridt historiene om at han skal ha feilaktig og unødvendig behandlet en rekke kvinner i sitt yrke som gynekolog ved flere sykehus i Australia. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
NEKTET ALDRI: Den anklagede legen har aldri bestridt historiene om at han skal ha feilaktig og unødvendig behandlet en rekke kvinner i sitt yrke som gynekolog ved flere sykehus i Australia. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsemyndigheter i Australia etterforsker en gynekolog som skal ha lemlestet og utført unødvendige operasjoner på kvinner i løpet av flere tiår.

Det alvorligste av skrekkeksemplene endte i et dødsfall.

Livmorhalskreft

For fem år siden viste tester at en av mannens pasienter hadde fortykket livmorslimhinne, et mulig tegn på kreft. Gynekologen utførte en operasjon på kvinnen som ødelegger livmorslimhinna. En slik operasjon skal aldri utføres på kvinner med denne tilstanden, da arr fra operasjonen kan maskere kreftvekster og utløse utvikling av kreftceller, skriver The Guardian.

I februar i år kom kvinnen tilbake til sykehusets legevakt med vaginal blødning, og legen fant ut at hun hadde livmorhalskreft. Kvinnen døde.

New South Wales helsedepartement (NSW) har annonsert at en uavhengig spesialkomité skal etterforske gynekologen, i tillegg til en egen telefonlinje i alle sykehusene han har jobbet på. Det blir anbefalt at kvinner som har blitt behandlet av mannen om å ta kontakt.

Unødvendige operasjoner

The Guardian Australia har undersøkt gynekologens arbeid på et sykehus i Taree, en by 310 kilometer nord for Sydney. Mange kvinner i kystbyen har pådratt seg infeksjoner, psykiske traumer og andre komplikasjoner på grunn av behandlingen de mottok fra gynekologen på Manning Rural Referral-sykehuset.

Legen skal til og med ha utført en hysterektomi på en kvinne, hvis plager kunne blitt fikset med bare smertestillende og hvile, skriver avisa. Hysterektomi er fjerning av livmor og skjer oftest på grunn av er plagsomme muskelknuter, blødningsforstyrrelser og svulster, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Livsfarlige feil

Etter at The Guardian Australia avslørte disse første tilfellene, ble skandalen større og større.Tusenvis av andre kvinner har stått fram og hevdet at de fikk alvorlige infeksjoner etter behandling fra legen, og at de seinere har skjønt at han utførte unødvendige operasjoner.

Noen kvinner som har stått fram, har fortalt at de ikke fikk støtte eller ble avvist av andre leger, selv om disse legene måtte rette opp i gynekologens feil.

Avisa beskriver en rekke historier der kvinner skal ha blitt feilaktig behandlet av legen og som har fått store komplikasjoner i ettertid.

Lagt ned kontorer

Etterforskningen tidligere i juni konkluderte med at gynekologen hadde fjernet kvinners reproduktive organer uten samtykke og at mange av hans pasienter fikk alvorlige komplikasjoner. Legen har aldri bestridt beskyldningene.

Gynekologen ble registrert i 1994 og har spesialisert seg innen gynekologi og obstetrikk. Han ble sist sett i Sydney, men har lagt ned sine kontorer i private klinikker, noe som har ført til at mange kvinner har problemer med å få tak i sine medisinske journaler, skriver The Guardian.