Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrekk-kontrakter florerer - haiene vil få på pukkelen

Leiemarkedet for hybler og små leiligheter koker. Nå skal grumset bort.

 Sjekker kontrakter:  - Vurderer vi vilkår som urimelige etter markedsføringsloven, kan vi pålegge selskapene å endre disse, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet. Foto: Håkon Sæbø/FA
Sjekker kontrakter: - Vurderer vi vilkår som urimelige etter markedsføringsloven, kan vi pålegge selskapene å endre disse, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet. Foto: Håkon Sæbø/FA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Studiestart er rett rundt hjørnet, og markedet for hybler og små utleieleiligheter koker.

Etter tips fra Leieboerforeningen om bruk av urimelige leiekontrakter ba Forbrukerombudet før sommeren 11 av landets største utleieselskaper om å sende over kontraktene brukt de seks siste månedene, skriver Finansavisen.

Ombudet ville også vite hvor mange kontrakter som har blitt inngått.

Åtte av 11 selskaper har overholdt fristen. De som ikke har gjort det, er ifølge avisen Stiftelsen Kaare Berg, Pallas Eiendom og Hybelutleie.

Forbrukerombudet skal i tillegg til generelle leievilkår spesielt se på vedlikeholdsplikten.

- Vurderer vi vilkår som urimelige etter markedsføringsloven, kan vi pålegge selskapene å endre disse, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad.

- Mange vil få på pukkelen Utleiemegleren har sendt inn kontraktene sine, og er ifølge Finansavisen svært positive til opprydningen.

- De siste 20 årene har vi sett mange dårlige kontrakter og mye dårlig håndverk. (...) Mange kommer til å få på pukkelen, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis.

Leieboerforeningen forteller om ekstremt strenge vedlikeholdsplikter hos noen aktører.

- I henhold til utleieloven kan partene avtale hvilke forhold som gjelder fritt. Noen utleiere utnytter avtalefriheten og lemper hele vedlikeholdsansvaret over på leietager, sier Advokat Anne Mette Hårdnes Skåret.

Flere nyheter Eksplosivt nyboligsalg
Gambler på boligprishopp
Kniver om lånekundene - sender prisene oppover

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!