Skrekk og fryd

Den nye berg- og dalbanen Thunder Coaster på Tusenfryd er en suksess allerede før den åpner. - Banen blir en av de aller beste i verden, sier Justin Garvanovic i The European Coaster Club, som har prøvekjørt banen - som er den bratteste i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om 54 dager åpner den nye berg- og dalbanen Thunder Coaster på Tusenfryd med stor festivitas. Men entusiastene i The European Coaster Club var her allerede i februar og prøvekjørte banen.

Det var en meget sterk opplevelse, skal vi tro leder av klubben, Justin Garvanovic. Han er forlengst tilbake i England, men kommer tilbake flere ganger til Tusenfryd denne sesongen:

- Banen er rett og slett fantastisk. Folk kommer til å reise til Tusenfryd fra hele verden for å prøve den, det garanterer jeg!

- Hva likte du best?

- Stup nummer to. Det er rett og slett det aller beste jeg har kjørt, noen gang!

Ekspert

Justin Garvanovic har prøvd 175 av de ca 400 berg- og dalbanene som er lagd av tre i verden. Han forteller at Thunder Coaster er tegnet av engelske Alait Lomax, som også er medlem i The European Coaster Club:

- Lomax beregnet først hvordan vognsettet ville falle hvis det falt fritt fra 32 meter. Så tegnet han stup nummer to etter akkurat den kurven.

Vektløs

Når vognsettet når bunnen, er farten oppe i 100 km/t. «Suget» er beregnet til tre til fire G, som betyr at kroppsvekten øker tre til fire ganger.

Men moroa er slett ikke over når stup to er passert. Vognsettet slynges fram og tilbake, opp og ned og inn og ut mellom de store trestillasene. Hele tolv ganger på turen letter passasjerene fra setet.

Det er nettopp den herlige vektløse følelsen entusiastene er på jakt etter, sier Justin Garvanovic:

- Denne banen er rett og slett så bra at du aldri rekker å beundre utsikten.

51 millioner

Direktør Linda Bernander Silseth og vaktmester Gunnar Jakobsen gleder seg til at 51-millioners banen åpner 29.april. De regner med betydelig flere gjester enn tidligere. Selv om banen skal ta unna 1000 passasjerer i timen, kan det likevel bli lange køer.

Men opplevelsen skal forhåpentlig være verd ventingen:

- Vi håper at Thunder Coaster skal bli regnet som en av de ti beste i verden, sier Bernander Silseth.

- En av de ti beste? Det er den helt sikkert. Jeg tror den kan bli blant de fem beste i hele verden!, sier Justin Garvanovic, leder i The European Coaster Club.

Thunder Coaster

  • Thunder Coaster er én kilometer lang. Det er lengst i Norden (Asterix i Paris er lengre).
  • Stup nummer to er det bratteste på noen trebane i Europa - brattere enn unnarennet i Holmenkollen.
  • Turen tar ca. ett minutt etter at vognene starter på den første «nedturen». Men i varmt vær kan tida komme ned i ca 50 sekunder. Det er helt i verdenstoppen. Hele turen tar to minutter.
  • Bygd av kanadisk furu. Holdes sammen av én million bolter.
  • Banen åpnes 29. april kl 12 - og stenger 30. september.

<B>SNART KLART:</B> Vaktmester Gunnar Jakobsen og direktør Linda Bernander Silseth lover at Tusenfryds nye berg- og dalbane åpner 29. april.