Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrekk-scener filmet av norsk kamera

Det norske forsvaret filmet i går det indre av den havarerte russiske ubåten «Kursk» med et fjernstyrt kamera. Filmen ble umiddelbart overlevert til russiske myndigheter, og norske militære vil ikke opplyse om hva kameraet avslørte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var russiske myndigheter som ga oss oppdraget. Derfor er det opp til russerne å avgjøre om filmen - eller deler av den - skal vises offentlig, sier pressetalsmann John Espen Lien ved Forsvarskommando Nord-Norge til.

Filmingen var det siste oppdraget det norske militæret utførte i forbindelse med redningsaksjonen.

Aksjonen avsluttet

- Dykkerskipet «Seaway Eagle» er allerede på vei hjem til Norge, sier Lien.

Filmen fra ubåtens indre vil bli til stor hjelp for russerne som nå står overfor to vanskelige oppgaver:

  • Først må de avgjøre hvordan de 118 døde sjøfolkene skal fraktes ut av ubåten.
  • Deretter må de avgjøre om «Kursk» skal heves til overflaten eller forbli på havbunnen i Barentshavet.

Det norske selskapet Stolt Offshore drøfter allerede med russiske myndigheter om hvordan døde kan tas opp. Men det er klart at selskapets skip, «Seaway Eagle», ikke har det utstyret som trengs til en slik operasjon om bord nå.

De 12 dykkerne som sitter i skipets trykkammer er heller ikke klare for denne operasjonen.

Spionproblem?

Muligens vil det bli en for vanskelig oppgave for dykkere å manøvrere de døde gjennom det trange skipet og ut de utgangene som finnes.

Det kan bety at Stolt Offshore må sage seg nye og større hull i skroget på ubåten for å klare oppdraget. En slik operasjon krever at det norske selskapet blant annet må få tegninger av ubåten.

- Det aller beste for oss ville være om dykkerne som skal ta denne jobben på forhånd får adgang til et av «Kursk»s søsterskip. Da får de oversikt over hvordan også «Kursk» ser ut innvendig, sier Leif Aspen i Stolt Offshore til Dagbladet.

- Er dette en forutsetning fra deres side for å ta jobben?

- Det er det altfor tidlig å si noe om. Drøftingene med russerne har så vidt begynt, sier Aspen.

INN I DØDSVRAKET: Her sjekker norske dykkere rømningsluka til den havarerte ubåten. I går ble et fjernstyrt undervannskamera ført inn i vraket, men det norske forsvaret kunne ikke si hva bildene viste.