Skrekk-scener

Uten å se hånda for seg måtte de russiske dykkerne føle seg fram da de lette etter døde inne i atomubåten «Kursk». Dykkerne jobbet i opptil to timer bare for å få én av de omkomne ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marerittopplevelsene inne i «Kursk» kommer trolig til å sitte i de russiske dykkerne resten av livet.

- Vannet i ubåten var så tykt av slam og maskindeler at hodelyktene ofte ikke var til hjelp. På grunn av dårlig sikt måtte vi noen ganger lete bare ved å føle oss fram, forteller en av dykkerne, Jurij Gusev, til avisa Komsomolskaja Pravda.

Gusev kom mandag tilbake til Moskva etter å ha deltatt i den norsk-russiske operasjonen i 18 dager.

Rystet

Gusev ønsket ikke å snakke om de følelsesmessige sidene ved den tøffe jobben.

- Jeg vil trolig ikke fortelle noen om det. Det eneste som er ille, er at vi ikke kunne få ut alle de døde. Jeg ber de etterlatte om tilgivelse for det, sier han.

Det norske teamet hadde anbefalt russerne ikke å se de døde i ansiktet, for å unngå traumer i etterkant, men dette rådet ble ikke tatt til følge.

- Noen ganger måtte dykkerne jobbe i to timer for å få ut ett lik. Hvis dykkeren var redd for å se ansiktet på den døde, eller var redd for å ta i ham, ville han ikke kunnet gjøre jobben, sier viseadmiral Gennadij Veritsj, som ledet operasjonen.

Likhus

For å forberede seg på skrekkscenene oppholdt de russiske dykkerne seg på et likhus og fikk undervisning ved det medisinske akademiet i St. Petersburg.

Bare 12 av de 118 døde russiske sjømennene er til nå tatt ut av «Kursk». Det ble funnet to skrevne meldinger på de døde som viser at flere av mannskapet levde etter at ubåten var sunket. De russiske dykkerne ønsker ikke å spekulere rundt årsakene til katastrofen, men forteller at baugen var ødelagt. Redningskapselen foran på ubåten var imidlertid intakt, men det virket ikke som om noen hadde rukket fram til den. Redningskapselen bak på «Kursk» var sperret av ødelagt utstyr.

SKREKK SCENER:</B> Dykkere skal ha hatt store problemer med å fjerne omkomne fra Kursk. De skal ha jobbet i opptil to timer med ett lik.