Hudskanner: Skanneren viser skadene du får av soling. Her har Kelly Hughes skannet ansiktet sitt. Foto: Cancer Research UK
Hudskanner: Skanneren viser skadene du får av soling. Her har Kelly Hughes skannet ansiktet sitt. Foto: Cancer Research UK Vis mer

Skrekk-skanner skal skremme solariumbrukere

Ny kampanje skal få folk bort fra solsengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens solbrune kropper er klistret over busser og trikker for å få oss til å løpe til nærmeste solstudio i Norge, er UV-skannere plassert rundt i Skottland for å skremme folk vekk fra solsengene.

Organisasjonen "Cancer Research UK" har en høyteknologisk UV-hudskanner som viser hudens skjulte skader og aldring som skyldes solariumbruk. Organisasjonen setter skannere på kjøpesentre som en del av sin kampanje, "R UV UGLY?", mot solarium. Disse skadene kan over tid utvikle seg til kreft, skriver Cancer Research UK i en pressemelding til Dagbladet.

- Dette var skremmende og resultatet var sjokkerende. Jeg har ikke tatt en eneste soltime etter at jeg fikk se resultatene av skanningen, sier Kelly Hughes (30) fra Bucks til Daily Mail. Hun har gjort som mange nordmenn, benyttet seg av solarium siden ungdomstiden.

Avhenging Kjendisblogger Lars Joten Tangen (19) var avhengig av solarium helt til han fikk skannet huden sin.

- Ofte kunne jeg sole meg i en time om dagen, flere ganger i uken, sier Tangen til Dagbladet.

Skanningen viste at han hadde hud som en 71-åring. Etter at Tangen fikk utført hudskanningen sluttet han med solariumbruken.

- Det var som en åpenbaring og jeg bestemte meg for å aldri sole meg igjen. Nå bruker jeg til og med sun block i utlandet, sier 19-åringen.

18-års grense I Juli i år ble det satt en 18 års aldersgrense på å ta solarium, men det er ikke før i 2014 studioene pålegges å ha betjening som kan kontrollere dette. I dag er det nok med en plakat som informerer om aldersgrensen.

Tangen mener kampanjen om hudskanning virker mer virkningsfullt enn å sette en aldersgrense.

- Jeg vil anbefale alle som tar solarium å skanne huden sin. Jeg tror ikke all soling er skadelig så lenge det gjøres i moderate mengder, mener han.

- Det er andre alternativer for folk som vil være brun. Jeg bruker selvbruningsservietter som gir et naturlig resultat, sier bloggeren.

Positiv - Med forbehold at denne skanneren viser reelle skader forårsaket av soling, tror jeg dette kan være positivt. Unge kan mye om UV-skader, men tror selv det ikke rammer dem. Dette kan nok gi mange en liten vekker, sier seksjonsleder i Statens strålevern, Merete Hannevik.

Ifølge Kreftforeningen er Norge på verdenstoppen når det gjelder antall tilfeller av føflekkreft.

- Dette er en kreftform vi enkelt kan minske risikoen for, ettersom rundt 90 prosent av tilfellene har sammenheng med UV-stråling, fra sola og solarium, Kreftforeningens assisterende generalsekretær, Ole Alexander Opdalshei.

Han mener aldersgrense i solarium vil på sikt være langt mer effektivt, og gir i seg selv et kraftig signal til foreldre og ungdom om at det er en risiko ved å bruke solarium.  

- Ungdom er ofte mer bekymret for skjemmende solbrenthet, pigmentflekker og å bli tidlig rynkete. Skanningen kan derfor fungere bra for å vise hva som kan skje på kort sikt, og ikke kun snakke om risikoen for hudkreft. Det er en tilnærming også Kreftforeningen bruker i informasjon rettet mot unge, sier Opdalshei.

Solariumstopp: Etter at kjendisblogger Lars Tangen fikk skannet huden sin, ble det slutt på solarietimer. Foto: Ronny Wilhelm
Solariumstopp: Etter at kjendisblogger Lars Tangen fikk skannet huden sin, ble det slutt på solarietimer. Foto: Ronny Wilhelm Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer