Skrekkabinettet

Det er ingen president eller visepresident som stiller til valg i USA i 2008. Det virker som et savn, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON (Dagbladet) Tom Tancredo sitter i Kongressen fra Colorado og er presidentkandidat for å holde meksikanerne borte.

Tancredo har ingen sjanse til å bli nominert til republikansk presidentkandidat, men hans kampsak har gjenklang blant de konservative velgerne som dominerer det republikanske partiets primærvalg. Derfor konkurrerer fem av åtte republikanske presidentkandidatene om å være mer tancredo enn Tancredo selv ved å gå inn for å bygge det høyeste, lengste, mest strømførende, mest fysiske og mest virtuelle grensegjerdet mellom USA og Mexico.

Dernest kappes disse sju om å kutte bistand til de 12 millionene uten gyldige papirer som allerede er her.

Mitt Romney sier at «skattebetalernes penger» ikke må gå til flinke skolebarn hvis foreldrene mangler papirer. Han og Rudy Giuliani krangler så busta fyker om New York var mer av et fristed for innvandrere under Giuliani enn fem byer i Massachusetts var mens Romney var guvernør.

Giuliani gir en forsmak på hvilken valgkamp han vil føre om han blir nominert når han sier at Romney drev et fristed for innvandrere på sin egen plen som ble stelt av et firma med ansatte uten gyldige papirer.

Presten Mike Huckabee forsvarer sine menneskelige trekk som kom innvandrerbarn til gode mens han var guvernør i Arkansas. Men ikke helhjertet, for nå haler han innpå Romney blant evangelistene i Iowa som hvisker seg imellom at mormonen ikke egentlig er en kristen. Huckabees TV-reklame roper derfor ut med store bokstaver at Huckabee derimot, er «En kristen leder».

I innvandringsspørsmålet er det senator John McCain som har anstendigheten i behold, med delvis følge av Huckabee. Når konkurrentene kappes om å stenge ute og slenge ut, minner McCain dem på at også fattige meksikanere er «Guds barn». Det sender ham til bunns i Iowa.

McCain er den eneste av disse åtte kandidatene som beholder en sivilisert verdighet når det gjelder tortur. Den velpolerte Mitt Romney vil ikke ta avstand fra drukningstorturen som går under navnet «waterboarding». I den siste TV-debatten mellom republikanerne sa McCain at det gikk over hans forstand at noen kunne gå inn for at amerikanere skulle behandle fanger i sin varetekt på denne måten.

Mike Huckabee ble intervjuet før Midtøsten-konferansen i Annapolis om sitt syn på konflikten. Husker jeg ikke helt feil svarte han på spørsmålet om hvor en palestinsk stat kunne ligge at «det er mye arabisk land i området». Det må vel regnes som et lavmål.

Disse åtte diskuterer sjelden helsereform, fattigdomsproblemer, forskjeller mellom rik og fattig, klimatrusselen og den slags. Men de vil alle oppheve retten til selvbestemt abort.

Og så kappes de om å gi friest mulig adgang for amerikanere til å eie og bruke skytevåpen. Den angivelig så prinsippfaste og viljesterke Rudy Giuliani som en gang var sterk tilhenger av våpenkontroll, går nå inn for at også folk i New York City har en grunnlovsfestet, personlig rett til å eie og gå med våpen. På gata. På undergrunnen. På bar.

Men aller mest kappes de om å være kristelige. Giuliani som er gift for tredje gang og åpenlyst bedro sin forrige kone med Julie Nathan som han nå er gift med, forteller at han ville bli prest da han var ung. Katolsk prest. Mitt Romney som er mormon, forsikrer at han tror bibelen er Guds ord, men velgere i Iowa lurer likevel på om Gud hører hans bønner.

Huckabee rakte opp hånden i juni da kandidatene fikk spørsmål om hvem som ikke trodde på Darwins evolusjonsteori. Huckabee tror på teorien om «intelligent design» som er kvasivitenskap og fordekt bokstavtro bibeltolkning.

I forlengelsen av konkurransen i kristelighet forsøker alle sammen å skremme vannet av velgerne ved å beskrive trusselen fra radikale islamister som den store, eksistensielle kampen mellom sivilisasjonene. Der er også McCain helt på linje. «De vil følge oss hjem», sier han og vil stoppe «dem » i Irak.

Ron Paul er en sak for seg. Hans budskap er at «Den amerikanske nasjonalstaten er truet».

Og så Fred Thompson, da. Nesten to meter høy og med et ansikt som en uoppredd seng og med blytunge øyelokk. Han kommer liksom ikke til orde, og kjefter nå på Murdochs FOX-kanal fordi de reaksjonære kommentatorene der ikke tror han har en sjanse. Det har han neppe heller, uten at det gjør det hele så mye bedre.