Skrekkår: Dødeligste på lenge

Klatrere strømmer i hopetall til verdens høyeste fjell Mount Everest. Nå kan 2023 bli det dødeligste året på ni år.

LANGE KØER: Årets klatresesong på Mount Everest er i ferd med å bli en av tidenes dødeligste. Flere klipp publisert på sosiale medier viser de lange køene på vei mot toppen av verdens høyeste fjell. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som følge av en periode med fint vær og klar himmel, har over 500 klatrere fra hele verden strømmet til Mount Everest - verdens høyeste fjell med sine 8848 meter - den siste uka.

Flere klipp i sosiale medier viser de lange køene på vei mot toppen.

Sesongen for den farlige ferden til toppen går vanligvis bare over noen få dager i mai, når været er gunstigst.

Dødelig sesong

Så mange som 11 klatrere har omkommet i løpet av årets sesong, ifølge The Himalayan Times. Blant dødsofrene er fire nepalere og seks utenlandske klatrere. I tillegg er flere klatrere savnet på fjellet.

Nå fryktes det at årets klatresesong kan bli den dødeligste på lenge på Mount Everest.

Gjennomsnittlig dødstall per år på Mount Everest fra 1922 til 2022 er fem klatrere. Dermed ligger årets dødstall på mer enn det dobbelte, skriver Outside Magazine - som beskriver sesongen som et «kaotisk rot».

Den dødeligste sesongen så langt var i 2014. Samme året ble ekspedisjoner på Mount Everest innstilt etter at 16 sherpaer døde i et stort snøskred.

Året etter mistet 19 fjellklatrere livet da Base Camp ble truffet av et skred utløst av det store jordskjelvet som rammet Nepal med en styrke på 7,8.

Frank Løke skal gi seg ut på et risikabelt stunt på Mount Everest. Video: Privat. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Australier døde

Den australske fjellklatreren Jason Bernard Kennison (40) er blant dem som har omkommet på verdens høyeste fjell denne sesongen. Den tidligere maskiningeniøren var en del av en ekspedisjon ledet av selskapet Asian Trekking, ifølge avisa The Himalayan Times.

Selskapets direktør, sherpaen Steven Dawa, forteller avisa at Kennison hadde begynt å vise en «unormal oppførsel» etter at han nådde sørtoppen fredag.

Han skal ha fått hjelp av to sherpaer til å komme ned til plattformen på 8400 moh., men Kennison skal angivelig ha nektet å bevege seg videre ned til basecamp fire.

OMKOM: Den australske fjellklatreren Jason Kennison omkom på Mount Everest fredag. Foto: Spinal Cord Injuries Australia/ Facebook
OMKOM: Den australske fjellklatreren Jason Kennison omkom på Mount Everest fredag. Foto: Spinal Cord Injuries Australia/ Facebook Vis mer

Oksygentankene skal ha begynt å gå tomme, og for ikke å risikere sine egne liv, skal de to sherpaene ha dratt alene ned til neste basecamp. Håpet var at de skulle klare å returnere umiddelbart med mer oksygen for å redde australieren.

Som følge av kraftig vind og dårlig vær, var det likevel ikke mulig å gå tilbake umiddelbart, forklarte direktøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer