Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrekkbakterie under kontroll

Norske helsemyndigheter mener de har kontroll på skrekkbakterien som sprer frykt på svenske sykehus. Antibiotika biter ikke på bakterien, og faren er at flere farlige bakterier kan bli motstandsdyktige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske helsemyndigheter har slått full alarm etter at antall MRSA-infeksjoner ble mer enn tredoblet i fjor. Enkelte varianter av MRSA-bakterien er motstandsdyktige mot all form for antibiotikabehandling. Det skrekkslår legene. En farlig bakterie det ikke finnes medisiner mot, kan skape epidemier hvor legene står maktesløse, slik det var før penicillinets tid.

I Norge ble det registrert 55 tilfeller av antibiotikaresistente bakterier i Norge i fjor, og helsedepartementet mener de har kontroll over situasjonen.

- Vi mener at vi har kontroll i dagens situasjon. Vi er heldige i Norge som har et overvåkingssystem som forebygger slik at vi ikke får situasjoner tilsvarende den de har i Sverige, sa statssekretær Idar Magne Holm i Sosial- og Helsedepartementet på en pressekonferanse i dag.

Overforbruk

Departementet la i dag fram en 67 punkter lang handlingsplan som skal hindre spredning og utvikling av antibiotikaresistente bakterier. Direktøren for Folkehelsa Bodolf Hareide mener legene kan skylde seg sjøl for at stadig flere farlige bakterier ikke lar seg knekke av antibiotika.

- Legene skriver ut unødvendig mye antibiotika, sier Hareide til Dagbladet:på nettet.

- Vi vet ikke hvorfor, men overforbruk fører til resistens, forklarer han.

Han mener at legene altfor ofte føler seg presset fra pasienter som forventer en antibiotikakur. En opplysningskampanje skal få pasienter til å innse at det ikke alltid hjelper med en penicillin-kur. Overforbruk både blant leger og i for eksempel opdrettsnæringa må ta store deler av skylda for utviklingen av resistente bakterier, mener Hareide.

Spres på gangen

I handlingsplanen foreslås det strenge regler for å isolere pasienter og helsepersonell som kan ha vært i kontakt med resistente bakterier. Men det foreligger ingen planer om hvordan de skal fjerne korridorpasientene.

- Den største trusselen ved norske sykehus er korridorpasientene, sier professor Arve Lystad ved Avdeling for forebyggende infeksjonsmedisin ved Folkehelsa til Aftenposten. Helsedepartementet har ingen planer om å gjøre noe for å fjerne korridorpasientene.

Skrekkvisjon

Ved enkelte sykehus i Storbritannia, USA og Tyskland er opptil 40 prosent av stafylokokk-bakteriene motstandsdyktige mot antibiotika, skyhøyt over tallene fra Sverige og Norge. En verden hvor antibiotika ikke virker framstår som en skrekkvisjon for helsevesenet.

- Vi har et av de laveste antibiotikaforbrukene i verden. Vi har et overvåkingssystem som gjør at vi vil fange opp alle tilfeller. Dette er ikke et stort problem, sier Lystad.

- Men hva hjelper det om Norge er «flinkest i klassen» når det er såpass store problemer med disse bakteriene andre steder?

- Det er flere internasjonale samarbeidsprosjekter i gang, blant annet i EU-regi. Men enhver må passe sin teig, sier Lystad til Dagbladet :på nettet.