Skrekkbildene fra matbransjen

Tar du alle forholdsregler før du spiser?

 TILSYNSFØRING:  De offentlige etatene fører omtrent 300 tilsyn hvert eneste år. I gjennomsnitt blir 40 til 50 serveringssteder stengt etter at det blir funnet uverdige forhold, ifølge tall fra politiet som Dagbladet har fått tilgang på. Alle foto: Mattilsynet.
TILSYNSFØRING: De offentlige etatene fører omtrent 300 tilsyn hvert eneste år. I gjennomsnitt blir 40 til 50 serveringssteder stengt etter at det blir funnet uverdige forhold, ifølge tall fra politiet som Dagbladet har fått tilgang på. Alle foto: Mattilsynet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi sliter fryktelig med mange serveringssteder. Forbrukerne må passe seg, sier politioverbetjent ved Oslo politidistrikt Alf Fredriksen, til Dagbladet.

Han er leder fra politiets side i et stort tverrfaglig samarbeid mellom Mattilsynet, NAV, Skatt Øst, Arbeidstilsynet og Tollvesenet. Målet er å få bukt på den stadig økende kriminaliteten og den dårlig holdningen innenfor flere virksomheter matbransjen.

- Det er ekstremt vanskelig å stoppe restauranter, kafeer og kiosker fra å drive ulovlig. Altfor mange serveringssteder bruker ulovlig arbeidskraft. Asylsøkere uten lovlig opphold, lav lønn og restauranter holder åpent selv om vi har stengt dem gjentatte ganger. Til slutt går dette utover forbrukeren, sier Fredriksen til Dagbladet.

- Stort problem Fredriksen har drevet med tilsyn i Oslo i snart fire år. Han forteller at serveringsstedenes slurvete holdning kan få store konsekvenser.

I gjennomsnitt blir 40 til 50 serveringssteder stengt etter at det blir funnet uverdige forhold.
Årlig må politiet stenge 40-50 steder. Her har de måtte sette sperringer på fryseboks full av varer som ikke er klarert.
I årenes løp har politiet og Mattilsynet funnet mye kjøtt som ikke er oppbevart rett. Her ved en restaurant i Oslo.
Mattilsynet finner ofte serveringssteder som ikke har tilfredstillende hygiene.
Dette bildet er tatt av Mattilsynet i mai i år. Her fant etaten masse fisk og sjømat som ikke var klarert. Det kan være livsfarlig for forbrukeren, ifølge Mattilsynet. Matforgiftning kan være blant konsekvensene.
Et av de største problemene til de offentlige etatene er de store samlingene av smuglerekjøtt som blir funnet. I tillegg er de dårlig oppbevart. Ofte er kjøttet uten embalasje på skitne lager.

- Veldig ofte så er de samme stedene med ulovlig arbeidskraft preget av dårlig hygiene, elendig renhold og mat blir oppbevart helt uten kontroll, noe bildene vi har tatt beviser. Dette er et stort problem som hele samfunnet må ta tak i, vi må være mer oppmerksomme og politikerne må få dette på dagsorden, sier han.

De offentlige etatene fører omtrent 300 tilsyn hvert eneste år. I gjennomsnitt blir 40 til 50 serveringssteder stengt etter at det blir funnet uverdige forhold, ifølge tall fra politiet som Dagbladet har fått tilgang på.

- Problemet er at det er like ille i dag som det var noen år siden, selv om vi fører hyppigere kontroller. Vi merker ganske fort at hvis vi en periode fører færre tilsyn så finner vi desto flere i neste periode. Det er en sirkel som aldri tar slutt, sier han.

Bare i Oslo finnes det omtrent 4500 restauranter, kafeer og kiosker, ifølge politiet.

- I tillegg er det slik at hvis vi er ved et sted med ulovlig arbeidskraft og dårlige holdninger til hvordan man driver en restaurant, så hjelper det ikke å bortvise dem. Bortviser vi fire personer fra stedet, står det fire personer klar neste dag, sier Fredriksen.

- Det viktigste er at det blir et samarbeid som flere enn polititet kan være med på. Vi kan ikke klare dette alene, sier Fredriksen.

Skittent, smuglet og stjålet Solveig Eriksrud er seksjonssjef i Oslo for Mattilsynet. Hun forteller at de kjemper en beinhard kamp mot ekstremt dårlige holdninger på flere serveringssteder.

- Det skjer med jevne mellomrom at vi stenger et sted. Veldig ofte er det en dårlig håndtering av mat som er gjennomgangsmelodien. Det er skittent i hele lokalet og det kan ikke dokumenteres hvor varene er kjøpt. Noen ganger er kjøttet av ukjent opprinnelse og da viser det seg noen ganger at kjøtte er stjålet eller så kan de være smuglet inn i landet. Det er mye forskjellig vi møter på, sier Eriksrud til Dagbladet.

 STENGER:  Årlig må politiet stenge 40-50 steder. Her har de måtte sette sperringer på fryseboks full av varer som ikke er klarert.
STENGER: Årlig må politiet stenge 40-50 steder. Her har de måtte sette sperringer på fryseboks full av varer som ikke er klarert. Vis mer

Seksjonssjefen i Arbeidstilsynet er klar over at vi nå befinner oss i en årstid som er særlig utsatt.

- Det kan være mer utsatt om sommeren. Det er varmere temperatur i været og kjøtt blir fort dårligere. Når det i tillegg da føres dårlige rutiner er det viktig at man er oppmerksom før man begynner å spise. Ta gjerne en ekstra titt i lokalet før du setter deg ned og vær på vakt, sier hun.

 FARE:  Dette bildet er tatt av Mattilsynet i mai i år. Her fant etaten masse fisk og sjømat som ikke var klarert. Det kan være livsfarlig for forbrukeren, ifølge Mattilsynet. Matforgiftning kan være blant konsekvensene.
FARE: Dette bildet er tatt av Mattilsynet i mai i år. Her fant etaten masse fisk og sjømat som ikke var klarert. Det kan være livsfarlig for forbrukeren, ifølge Mattilsynet. Matforgiftning kan være blant konsekvensene. Vis mer