KAMPANJE:  Fra Kreftforeningen i Finland viser bilder av hva røyking gjør med kroppen din, ifølge deres undersøkelser. Foto: Kreftoforeningen i Finland.
KAMPANJE: Fra Kreftforeningen i Finland viser bilder av hva røyking gjør med kroppen din, ifølge deres undersøkelser. Foto: Kreftoforeningen i Finland.Vis mer

Skrekkbildene som viser hva røyking gjør med kroppen din

Fører du pekeren over bildet, kommer «sannheten» fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kreftforeningen i Finland går rett i strupen på den generelle røykebransjen med sin nye nettkampanje.

På foreningens nettsider viser de bilder av to relativt sunne unge mennesker, men drar du musepekeren over bildet - kommer det en annen virkelighet fram.

Bildene er basert på deres undersøkelser.

På den ene siden av bildet ser du nemlig bildet av en «ikke-røyker» - på den andre siden ser du bilder av en «røyker».

 FORSKJELLER:  Til venstre i bildet ser du en lungen til en "røyker", til høyre i bildet ser du lungen til en ikke-røyker. Foto: Kreftforeningen i Finland.
FORSKJELLER: Til venstre i bildet ser du en lungen til en "røyker", til høyre i bildet ser du lungen til en ikke-røyker. Foto: Kreftforeningen i Finland. Vis mer

Ved siden av bildet lister foreningen opp de forskjellige katogoriene de ønsker å leggge trykk på:

Kviser, armhår, blodkar, ånde, ansiktet, ansiktshår, underlivet, hår, lungekreft, lungene, munnen, negler, graviditet, magen, stresset, vektøkning og rynker.

Trykker du på noen av underkategoriene kommer det fram bilder av eksempelvis mørke lunger, gule negler og "kvisete" hud.

Massivt forsket på Det er ikke gjort få undersøkelser på konsekvenser av røyking. Blant annet har forskere fra Glostrup Hospital i Danmark undersøkt hvorfor røyking øker risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne.

Tall fra danskene viser at ni av ti som blir rammet av hjerneslag eller hjerteinfarkt før fylte 50 år har røyket eller vært passive røykere i årevis.

 KAMPANJE:  Fra Kreftforeningen i Finland viser bilder av hva røyking gjør med kroppen din, ifølge deres undersøkelser. Foto: Kreftoforeningen i Finland.
KAMPANJE: Fra Kreftforeningen i Finland viser bilder av hva røyking gjør med kroppen din, ifølge deres undersøkelser. Foto: Kreftoforeningen i Finland. Vis mer

En norsk studie fra Tromsøundersøkelsen ved Universitetet i Tromsø, publisert i tidskkriftet European Journal of Epidemiology, har sett på virkningen av røyking og passiv røyking og risikoen for hjerteinfarkt.

Her ble resultatene at passiv røyking står bak en betydelig andel hjerteinfarkttilfeller hos kvinner, mens den samme effekten uteblir hos menn.

Og listen med undersøkelser og forskning på dette temaet er mange.

Dyrere å kjøpe røyk Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2014 at avgiftene på tobakksvarer prisjusteres.

Avgiftene på sigaretter, røyketobakk og sigarer justeres opp med 1,7 prosent. Størst justering blir det i avgiftene på snus og skrå. På disse produktene øker avgiftene med 2,1 prosent.

 ULEMPENE:  Er her illustrert ved flere kviser, blekere hud og gråere hår av røyking. Foto: Kreftforeningen i Finland.
ULEMPENE: Er her illustrert ved flere kviser, blekere hud og gråere hår av røyking. Foto: Kreftforeningen i Finland. Vis mer

Kreftforeningen skulle gjerne sett at avgiftsøkningen var langt større. De er skuffet over forslaget som er lagt fram.

- I våre innspill til statsbudsjettet foreslo vi å øke avgiftene på tobakk med 10 prosent og avgiftene på snus og skrå med 15-20 prosent. Her er det helt klart rom for større økninger, sa pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen til Dagbladet tidligere denne uka.

- Tobakksbruk er den viktigste enkeltårsaken til kreft, og i Norge dør 5400 personer hvert år av tobakksrelaterte sykdommer. Verdens helseorganisasjon anbefaler pris- og avgiftsøkninger som et effektivt virkemiddel mot tobakksbruk, fortsetter Vigander.

 INDRE ORGANER:  Her blir forskjellen på magen til en røyker og en ikke-røyker illustrert. Foto: Kreftforeningen i Finland.
INDRE ORGANER: Her blir forskjellen på magen til en røyker og en ikke-røyker illustrert. Foto: Kreftforeningen i Finland. Vis mer