Stortingsvalget måling

Skrekkfall for Vedum

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet raser nesten sju prosentpoeng på Dagbladets ferske meningsmåling. De rødgrønne får et hårfint flertall.

MENINGSMÅLING: Dagbladet har utført ny valgmåling 26. august 2021. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger / Reporter: Steinar Suvatne / Marie Simonsen Vis mer
Publisert

Partiet som har vært norsk politikks store suksesshistorie det siste året, lander på en oppslutning på 12,5 prosentpoeng på målingen Ipsos har utført for Dagbladet i august. Det er ned 6,8 prosentpoeng siden forrige måling. I praksis betyr det 16 færre plasser på Stortinget.

- Vi vet at vi har et mye større potensial enn dette, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Mister annenhver velger

Ser vi tilbake til Senterpartiets toppnotering i desember i fjor, er fallet enda større. Den gang kunne Vedum glede seg over å lede landets største parti, med en oppslutning på over 22 prosent.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Siden den gang har Senterpartiet mistet nesten annenhver velger. Om hvordan partiet hans skal ta igjen noe av det tapte sier Vedum:

- Nå må alle som er opptatt av sentraliseringen til dagens Høyre/ Frp-styre stemme på oss for en ny retning for Norge. Vi skal bruke de siste ukene på å snakke om hvordan vi skal snu sentraliseringen, sikre nasjonalt eierskap og kontroll med ressursene og få en politikk med mindre forskjeller.

- Nå er det bare å stå på!, avslutter Vedum som et kamprop til sine støttespillere.

Det er verdt å merke seg at Sp ligger an til å gjøre et bedre valg enn for fire år siden. Oppslutningen partiet får i Dagbladets måling er fortsatt klart større enn de 10,3 prosentene de kunne notere seg valgnatta i 2017.

Mot valgthriller for Støre

På flere meningsmålinger den siste tida har de tre rødgrønne partiene mistet sitt flertall, og blitt avhengige av Rødt og MDG, om målingene skulle slå til.

På Dagbladets ferske måling taper Jonas Gahr Støres foretrukne allianse med Senterpartiet og SV hele ti mandater sammenliknet med juni. Fortsatt har Støres drømmeregjering flertall, men det med knappest mulig margin. De tre partiene sikrer seg nøyaktig de 85 mandatene de trenger for å styre Stortinget alene, ifølge Ipsos' mandatberegning.

TØFFE TIDER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum stuper på Dagbladets siste måling. Det betyr at at en rødgrønn flertallsregjering henger i en tynn tråd. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
TØFFE TIDER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum stuper på Dagbladets siste måling. Det betyr at at en rødgrønn flertallsregjering henger i en tynn tråd. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Dermed er det helt åpent om Støre kan danne en flertallsregjering med de gamle rødgrønne kameratene. Selv har Ap-lederen avvist et samarbeid med MDG eller Rødt, som vil stille svært harde krav i forhandlinger. Kort oppsummert ser Støres drømmeregjering stadig mer usikker ut.

- Målingen understreker at det er mulig å få til rødgrønt flertall, og at det krever hardt arbeid inn for alle tre partier. Mitt ansvar er å gjøre det for Arbeiderpartiet, sier Ap-lederen.

- Det tar ikke helt av for Arbeiderpartiet ennå?

- Målingene kommer til å sprike litt. De 18 dagene som er igjen av valgkampen gir meg tro på at vi kan løfte oss ytterligere.

Størst framgang

Størst framgang på målingen har Fremskrittspartiet. I juni kunne Dagbladet fortelle om historisk bunnivå. Bare 7,2 prosent av de spurte svarte at de ville stemme på partiet. Nå tar Sylvi Listhaug inn mye av det tapte med en framgang på 5,3 prosentpoeng til 12,5 prosent.

- Det er gledelig med en kraftig framgang, men målingene svinger mye nå, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Hun frykter samtidig konsekvensen av et flertall på venstresida.

- Nok en gang er det en måling som viser hvor avhengig Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan bli av de venstreradikale sosialistene i Rødt, SV og MDG dersom de skal få makt. Det er farlig for landet vårt, spesielt når Europa og Norge står foran en stor potensiell migrasjonsbølge. Norge.

Klimavalg

Etter en sommer preget av flere stor naturkatastrofer og FNs klimapanels nye rapport har klima seilt opp som en av de dominerende sakene i stortingsvalgkampen. Partiene som snakker mest om klimasaken, SV, MDG, Rødt og Venstre har vokst på flere målinger. De såkalte «klimapartiene» gjør det også sterkt på augustbarometeret til Dagbladet.

SV får også en solid framgang på 3,1 prosentpoeng, noe som er utenfor feilmarginen. Partiet lukter på 10-tallet, og kan gjøre et av sine beste valg noensinne. Tallene gleder partileder Audun Lysbakken.

- Dette er en veldig bra måling, og viser at SV kan gjøre et veldig godt valg. Så skal vi stå på helt fram til valgdagen.

Han peker på klimasaken som en av suksessfaktorene bak partiets gode form.

- Det er bra at dette valget handler om økte forskjeller og klimakrise, og vi ser at mange vil stemme for både miljø og rettferdighet, og det får de med SV.

MDG-leder Une Bastholm er også svært godt fornøyd med partibarometeret, der hun kan notere seg støtte fra over seks prosent av velgerne.

- Det er utrolig inspirerende og direkte rørende for oss som har kjempet i mange år for klimasaken, når vi nå ser at dette blir et klimavalg.

Kleppe inne igjen

I Dagbladets prognose for juni sjokkerte det kontroversielle partiet Demokratene med å ta en plass i Stortinget. I august gjør «Andre»-partiene det igjen sterkt, med en oppslutning på 4,7 prosent. Demokratene tar drøyt halvparten av disse, og vil for første gang innta Stortinget, ifølge beregningen.

JUBLER: Demokratenes førstekandidat i Vest-Agder stråler etter nok en måling der han er inne på Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JUBLER: Demokratenes førstekandidat i Vest-Agder stråler etter nok en måling der han er inne på Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi suser fram. Dette bekrefter trenden vi ser over hele landet, sier en gledestrålende førstekandidat Vidar Kleppe i Vest-Agder.

Han er den i partiet som ligger best an til å komme inn på Stortinget. Kleppe tror til og med de kan bryte sperregrensen.

- Det ligger en stor reserve her. Jeg tror meningsmålingsbyråene undervurderer oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer