Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundekjøtt i Yulin

Skrekkfestivalen skaper frykt

Hundekjøtt er fremdeles til salgs i Kina til tross for nye retningslinjer. På søndag gikk den mye omtalte hundekjøttfestivalen i Yulin av stabelen for ellevte gang.

STERKE BILDER: Til tross for store protester, slaktes og spises tusenvis av hunder på festivalen i Yulin sør i Kina hvert år. Vis mer

Den ti dager lange festivalen ble arrangert for første gang i 2010 og flere aktivister håper at den nå, ti år seinere, arrangeres for siste gang.

Festivalen tiltrekker seg vanligvis tusenvis av besøkende, men ifølge The New York Times har antall besøkende sunket i år.

FESTIVAL: Flere tusen hunder spises hvert år under Yulin hundefestival. Foto: Haifent Xu / NTB scanpix
FESTIVAL: Flere tusen hunder spises hvert år under Yulin hundefestival. Foto: Haifent Xu / NTB scanpix Vis mer

En faktor skal være at det nå er vanskeligere å flytte levende dyr på tvers av provinser i Kina som følge av coronaviruset.

- Betydelig folkehelserisiko

I april skrev også Dagbladet at Kina ønsker å forby spising av hund og katt. Myndighetene i landet hevdet da at båndet mellom kjæledyr og mennesker hadde blitt sterkere, men det var også et av tiltakene landet innførte som en følge av coronaviruset.

Byene Shenzhen og Zhuhai er imidlertid de eneste som faktisk har valgt å gå igjennom med dette forbudet, men det er forventet at flere vil følge etter.

SELGES: I disse dager selges hundekjøtt fra boder på det omstridte hundekjøttmarkedet i Kina. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB scanpix
SELGES: I disse dager selges hundekjøtt fra boder på det omstridte hundekjøttmarkedet i Kina. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Peter Li er førsteamanuensis ved University of Houston og spesialist på kinesisk politikk. Han forteller overfor Sky News at det er viktig for Kina å avskaffe festivalen både på grunn av dyrenes liv og menneskers sikkerhet, men også for Kinas omdømme.

- Ved å tillate kjøp og konsumering av hundekjøtt på overfylte markeder skaper man en betydelig folkehelserisiko, uttaler han til New York Times.

UVITENDE: Ifølge undersøkelser gjort av organisasjonen Animals Australia blir uvitende turister servert hundekjøtt på Bali. Hundene blir fanget og slaktet på brutalt vis. Video: Animals Australia Vis mer

Bare et tidsspørsmål

Til Sky News forteller Li at pandemier ofte skyldes store konsentrasjoner av forskjellige dyr som har kompliserte immunsystem. Mange hunder har dette, så ved å spise disse kan man danne en grobunn for sykdom.

Coronaviruset antas å ha sin opprinnelse fra flaggermusa hesteskoenser, og har sannsynligvis blitt overført til mennesker på et marked i den kinesiske byen Wuhan. Dette har tvunget Kina til å revurdere sitt forhold til dyr, og det har ført til forbud mot handel og konsumering av flere ville dyr.

FRYKTER SMITTE: Flere eksperter mener at markedet kan være grobunn for pandemier.
FRYKTER SMITTE: Flere eksperter mener at markedet kan være grobunn for pandemier. Vis mer

Det er likevel fortsatt lovlig å spise frosker og skilpadder, samt å bruke dyr i tradisjonell medisin.

Dyrevelferdsaktivisten Zhang Qianqian var i Yulin på lørdag. Hun mener at det bare er et tidsspørsmål før den kontroversielle festivalen avskaffes. Det uttaler Qianqian til the New York Times.

- Ut fra hva vi har skjønt i samtaler med selgere har de blitt fortalt at det å spise hundekjøtt vil bli ulovlig i framtida. Å gjøre det ulovlig vil være både vanskelig og tidskrevende, fortsetter hun til the New York Times.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!