Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrekkfunn: Gravde fram «vampyrer» i Bulgaria

Arkeologer fant skjeletter med jernpiler gjennom brystet.

 OVERTRO:  Her, i den bulgarske byen Sozopol, fant arkeologene flere skjeletter som var spiddet med stenger. Foto: AFP
OVERTRO: Her, i den bulgarske byen Sozopol, fant arkeologene flere skjeletter som var spiddet med stenger. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myten går ut på at personer som har hatt en dårlig livsførsel kan bli til vampyrer etter døden, dersom en jern- eller trestang ikke blir plantet i brystet på den avdøde personen.

Trolig er dette årsaken til funnene av de rundt 800 år gamle skjelettene i Bulgaria.

- Vanlig - Å dolke skjelettene i brystet var en vanlig praksis i enkelte landsbyer i Bulgaria fram til 1910, sier Bozhidar Dimitrov, sjefen for nasjonalmuseet i Bulgaria til Daily Mail.

Skjelettene ble funnet i den bulgarske svartehavsbyen Sozopol.

Skulle hindre gjenoppstandelse Ved å nagle personene fast skulle man unngå at personene gjennoppsto fra grava ved midnatt og terroriserte de levende.

Rundt 100 slike funn er gjort rundt om i Bulgaria, forteller Dimitrov videre.

- Man mente at disse folkene var onde da de levde, og at de ville bli vampyrer etter døden. Disse personene var ofte arisokrater. Men det rare er at det ikke er noen kvinner blant dem. De var ikke redde for dette, sier Dimitrov.

Kvinne funnet i Italia For litt siden ble imidlertid et skjelett av en kvinne funnet i Venezia, skriver Daily Mail. Dette skjelettet var gravlagt med en murstein mellom kjevene for å forhindre at den avdøde kvinnen skulle sette tennene i ofre når hun steg opp av grava.

- Dette funnet underbygger at man i middelalderen trodde at vampyrer sto bak landeplager som svartedauen, sa Matteo Borrini, antropolog ved Universitetet i Firenze til avise etter funnet for rundt en måned siden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling