Fentanyl-bruken skyter i taket:

Skrekkfunn i kjøleboks

Grensevakter hylles etter stort beslag av dødsdop på Mexico-grensa.

PILLEBOKS: Da grensevaktene hadde fjernet fisken og veggene i kjøleboksen, fant de tusenvis av blå fentanylpiller. Foto: Politiet
PILLEBOKS: Da grensevaktene hadde fjernet fisken og veggene i kjøleboksen, fant de tusenvis av blå fentanylpiller. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Grensevaktene i Tucson i den amerikanske delstaten Arizona gjorde nylig et stort beslag, melder lokalkanalen Fox 10 Phoenix.

På et sjekkpunkt på motorveien I-19, som går ned til Nogales ved grensa til Mexico, stanset de en bil som hadde med seg en mistenkelig kjølebag.

Da de åpnet kjølebagen, fant de ifølge lokalkanalen KOLD News 13 frossen fisk og isbiter - og hele 7,7 kilo fentanyl, som også kalles «dødsdopet».

Det livsfarlige stoffet, som var i pilleform, var plassert i poser langs veggene og foringen i kjølebaggen.

Fentanylet ble beslaglagt og saken ble sendt videre til det amerikanske narkotikapolitiet Drug Enforcement Administration (DEA).

Livsfarlig i små doser

Fentanyl er et sterktvirkende, syntetisk opioid som benyttes i smertebehandling.

Den syntetiske formen for heroin er opptil 100 ganger mer potent enn morfin - og noen ganger enda sterkere.

Det er livsfarlig selv i små doser, og både amerikansk og norsk politi har flere ganger gått ut for å advare mot stoffet.

I fjor døde hele 57 550 amerikanere av overdoser som involverte syntetiske opioider.

HASJ-TELEFON: Fremmede menn ringer Olivia og spør etter mannen som ledet Oslos største salgslag av narkotika på gateplan. Nå bytter hun nummer. Video: Amanda Strand Askeland/Dagbladet. Vis mer

Noe luktet «fishy»

Fungerende hovedpatruljeagent for grensepatruljen i Tucson, Sabri Y. Dikman, er svært fornøyd med rekordbeslaget i kjølebagen.

I et innlegg på Twitter skriver han at noe luktet «fishy», altså mistenkelig, men at det ikke var fisken i kjølebagen som luktet.

«#BraJobba», skriver han, og viser frem bilder av kjølebagen.

Tusenvis av piller

På det ene bildet han har lagt ut, ser man fisken som ligger i bunnen av kjølebaggen, og det som tilsynelatende er en grensevakt som viser hvordan pillene er forsøkt skjult langs veggene.

På det andre bildet ser man tusenvis av blå, livsfarlige piller.

LIVSFARLIGE PILLER: Bruken av Fentanyl har skutt i taket, og stoffet kommer i flere former, som for eksempel piller. Foto: Politiet
LIVSFARLIGE PILLER: Bruken av Fentanyl har skutt i taket, og stoffet kommer i flere former, som for eksempel piller. Foto: Politiet Vis mer

Tallene skjøt i taket

Under coronapandemien har narkotikabruken eksplodert.

Overdosedødsfallene i USA økte ifølge det amerikanske smittevernsbyrået Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nesten 30 prosent fra 2019 til 2020.

Opioider sto for rundt 75 prosent av alle overdosedødsfallene under de første månedene av pandemien, og rundt 80 prosent av disse dødsfallene skyldtes syntetiske opioider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer