Skrekkfunn i Østerrike: - Migrantene var trolig døde før lastebilen kom inn i landet

Oppmot 50 døde migranter funnet i forlatt lastebil.

OPPDAGET AV VEIARBEIDER: Lastebilen med de døde flyktningene ble funnet ved 11-tida i formiddag av veiarbeidere. Foto: EPA/HERBERT P. OCZERET/NTB scanpix
OPPDAGET AV VEIARBEIDER: Lastebilen med de døde flyktningene ble funnet ved 11-tida i formiddag av veiarbeidere. Foto: EPA/HERBERT P. OCZERET/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Funnet av det som skal være opp mot 50 døde migranter i en lastebil i Østerrike, har i dag sjokkert et samlet Europa.

Ifølge avisa Kronen ble flyktningene trolig kvalt på grunn av oksygenmangel.

Flyktningene kan ha vært døde allerede før lastebilen kom til Østerrike, skriver Reuters i kveld. Ifølge Sky News kan lastebilen ha vært i Ungarn i går.

Først i morgen vil politiet bekrefte det endelige nummeret omkomne som ble funnet i lastebilen. Politiet opplyser på en pressekonferanse at flyktningene trolig har vært døde i én til en og en halv dag, og politiet kan derfor ikke utelukke at de var døde før de kom inn i Østerrike.  

Ifølge BBC hadde likene i lastebilen allerede begynt å råtne.

Sterke reaksjoner - Jeg er sjokkert, fryktelig trist og sint. Vi har fryktet at smuglertransporten skal føre til enda flere dødsfall. Denne organiserte smuglingen er en skruppelløs og morderisk form for kriminalitet, som Europa sammen må forsøke å jobbe mot, sier Østerrikes justisminister Wolfgang Brandstetter til avisa Kronen.

Funnet av den parkerte lastebilen ble gjort ved motorveien A4 ved byen Parndorf helt øst i landet på grensa til Ungarn i dag tidlig. Ifølge Kronen ble lastebilen trolig skrudd av og parkert i går.

Lastebilen hadde ungarske registreringsskilter, og østerrikske myndigheter har opplyst om at føreren var rumensk. Føreren av lastebilen er på rømmen. Østerriksk og ungarsk politi samarbeider i jakten på sjåføren, ifølge den østerrikske tv-stasjonen ORF.
- Vi er alle rystet - Det ser ut til at ofrene var ulovlig innvandrere som var involvert i en menneskesmuglingsoperasjon, sier en talsmann for Ungarns statsminister Viktor Orbán ifølge NTB.

Skrekkfunnet skjer samtidig som Tysklands statsminister Angela Merkel deltok på et møte om flyktningkrisen i EU i Østerrikes hovedstad Wien.

- Vi er naturligvis alle rystet over denne forferdelige nyheten. Dette minner oss på at vi raskt må takle innvandringsspørsmålet i god europeisk ånd, sa Merkel på en pressekonferanse etter møtet, skriver NTB.