Pukkellaks:

Skrekkfunn langs elva: - Lukter dritt

Johannes Nytrøen er lite imponert over folk som kaster pukkellaks langs elva. Dette er imidlertid ikke den eneste problematikken som pukkellaksen fører med seg.

UGGENT: Johannes Nytrøen ble møtt av dette synet langs Målselva i Bardufoss. Video: Johannes Nytrøen. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Ved en rasteplass ved Målselva utenfor Bardufoss ble Johannes Nytrøen møtt av et mindre hyggelig syn.

Han har ansvar for å holde oppsyn langs elva, og ble derfor tilsendt en video fra en som hadde vært i området.

Nytrøen tok turen for å inspisere. På stedet fant han rester av fire til fem pukkelaks som noen fiskere hadde kasta fra seg på bakken - rett ved en godt brukt gapahuk.

Mengder med larver hadde funnet seg til rette på kadavrene.

- Restene var råtne og var fulle av fluelarver. Det lukta drit og råtten fisk, sier Nytrøen.

Det var Nordlys som først omtalte det grufulle funnet.

Ikke første gang

Nytrøen fjerna fiskerestene, men fortviler over at andre ikke gjør det selv.

- Det spesielle her var at restene lå rett ved fiskernes gapahuk, og de kaster jo ikke annet avfall der. Dette illustrerer hva som skjer når man ikke tar med seg søpla, påpeker han.

GROTESK: Synet som møtte Johannes Nytrøen var av den mindre hyggelige typen. Foto: Privat
GROTESK: Synet som møtte Johannes Nytrøen var av den mindre hyggelige typen. Foto: Privat Vis mer

Den råtne fisken var full av fluelarver, som oppstår ved at fluer legger egg. De små krypene formerer seg fort, og holder det gående til det ikke er mer å spise på.

- Dette er naturens måte å fjerne avfall på. Men her skjedde det på grunn av menneskelig atferd, sier Nytrøen.

Det er ikke første gang Nytrøen har blitt møtt av råtnende fisk langs elva. Likevel påpeker han at det ikke er et stort problem i området, da det er Finnmark som er hardest rammet av pukkellaksproblematikken.

Pukkellaks er en fremmed art i Norge, og kan gjøre skade på lokale fiskearter og naturmangfold. Derfor er den svartelistet, og Miljødirektoratet har satt inn store ressurser på å fjerne den uønskede fisken.

Omfattende prosjekt

Flere av elvene i Finnmark med høyest laksebestand er sperra i et forsøk på å stoppe pukkellaksen i sommer. Der er 32 elver utstyrt med feller for å bekjempe pukkellaksen.

Miljødirektoratets oversikt viser torsdag at over 100 000 pukkellaks har blitt stoppet i norske elver så langt i år.

UØNSKET: En kjønnsmoden hannpukkellaks har en pukkelliknende fasong på ryggen, derav navnet pukkellaks. Foto: Henrik H. Berntsen / NINA / NTB
UØNSKET: En kjønnsmoden hannpukkellaks har en pukkelliknende fasong på ryggen, derav navnet pukkellaks. Foto: Henrik H. Berntsen / NINA / NTB Vis mer

- Dette viser hvor effektive tiltakene har vært. Folka som jobber med fellene har gjort en imponerende innsats. Systemet har fungert så langt, og vi er godt fornøyd, sier fagdirektør i Miljødirektoratet, Jarle Steinkjer, til Dagbladet.

Det er flere frivillige som bidrar i jakten på pukkellaksen. Lokale fiskeforeninger har også fått midler til å ansette folk på prosjektet, gjennom kontrakter med Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Steinkjer påpeker at det er positivt hvor lite pukkellaks det er sør for Troms.

- Vi frykta en invasjon av hele landet, sier han.

Videre jobber Miljødirektoratet med å utvikle fangstmetoder i større vassdrag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer