Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrekkfunn om Trump-medisin

Covid-19-pasienter som medisineres med hydroxyklorokin har betraktelig høyere risiko for å dø, viser en ny, omfattende studie av legemiddelet.

TAR MEDISIN: Trump avslørte på en pressekonferanse tirsdag at han tar malaria-medisin mot covid-19. Video: AP Vis mer

Fredag ettermiddag melder Washington Post at en ny studie viser at Covid-19-pasienter som medisineres med legemiddelet hydroxyklorokin har betraktelig høyere risiko for å dø.

Legemiddelet er kjent som malariamedisin, og har blitt fremmet av president Donald Trump, som har sagt at han selv bruker medisinen for å unngå å bli smittet med coronaviruset.

FOR TUNG: Nancy Pelosi kritiserte Trump for bruken av malaria-medisin på grunn av hans alder og vekt. Det likte Trump dårlig. Video: CNN Vis mer

Håpet er ute

96 000 Covid-19-pasienter fra seks kontinenter har deltatt i den omfattende studien, som publiseres i det anerkjente tidsskriftet Lancet.

Studien viser også at personer som medisineres med legemiddelet har høyere sannsynlighet for å utvikle uregelmessig hjerterytme, som kan føre til hjertesvikt.

- Dersom det noensinne fantes håp for denne medisinen, så er det håpet dødt nå, sier direktør for Scripps Research Translational Insititute, Eric Topol, til Washington Post.

FYRET LØS: Da president Donald Trump ankom Capitol Hill tok han si tid til å skjelle ut Nancy Pelosi. Video: AP Vis mer

Skrekkfunn

Pasienter som ble medisinert med hydroxyklorokin opplevde en 37 prosent høyere risiko for å dø. Samtidig ble det registrert en 137 prosent høyere risiko for å oppleve alvorlig hjertearytmi.

Pasienter som ble behandlet med både hydroxyklorokin og antibiotika, en cocktail som Trump foretrekker, opplevde 45 prosent høyere risiko for å dø, og en 411 prosent høyere risiko for å oppleve alvorlig hjertearytmi.

Advarte

Allerede før den nye studien ble publisert, advarte medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket, Steinar Madsen, om bivirkningene. Særlig advarte han mot hjerterelaterte bivirkninger.

- Det er hjertebivirkninger vi er mest bekymret for, men medikamentet kan gi forferdelige mange bivirkninger – omtrent alt som finnes, sa Madsen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!