Skrekkfunn på isbre

Flere lik har kommet til syne i Alpene i Sveits i sommer, som følge av uvanlig høye temperaturer.

SMELTER: Klimaendringer og uvanlig høye temperaturer har gjort sitt til at isbreene i Sveits smelter. Foto: Reuters / NTB
SMELTER: Klimaendringer og uvanlig høye temperaturer har gjort sitt til at isbreene i Sveits smelter. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høye temperaturer i Sveits har i sommer ført til at isbreene har avslørt gamle hemmeligheter, skriver The Guardian.

I forrige uke fant to franske alpinister menneskebein, da de gikk over Chessjen-breen i kantonen, eller delstaten Valais, som ligger i den sørvestlige delen av landet.

Liste på over 300

En talsperson for politiet bekreftet funnet mandag. Levningene ble løftet ut med helikopter samme dag.

Vaktmesteren for fjellhytta Britannia i nærheten av funnstedet, Dario Andenmatten, antok at personen hadde dødd en gang på 1970- eller 1980-tallet, da det var lite annet enn bein igjen av kroppen.

Bare ei uke tidligere ble et annet lik funnet på Stockji-breen nær feriestedet Zermatt, nordvest for Matterhorn.

Politiet uttalte i begge tilfellene at identifiseringsarbeidet gjennom DNA-analyse ville ta noen dager. Politiet i Alperegionen opprettholder ifølge den engelske avisa en liste på over 300 mennesker som har forsvunnet i området siden 1925. Lista inkluderer blant annet supermarked-milliardæren Karl-Erivan Haub, som ble savnet fra området i 2018, da han trente til en skitur. Han ble juridisk erklært død i fjor.

Et mysterium

Nå har tyske medier knyttet funnet i Stockji-breen til Haub.

Ifølge turgåeren var liket lettere skadd og klærne nokså intakte.

Den sveitsiske avisa Blick skriver at et kamera i området fanget Haub en siste gang tilbake i 2018. Siden har ingen sett spor av ham. Nå lurer mange på om det kan være Haubs kropp som er funnet.

Det er imidlertid blandede tanker om hva som kan ha skjedd med 58-åringen. Mange tror han har vært utsatt for en ulykke, mens andre spekulerer på om han har forsvunnet med vilje.

I forbindelse med dokumentaren «Tengelmann - The Mysterious Disappearance of the Billionaire» ble tyskerens siste timer rekonstruert.

Der kom det blant annet fram at han hadde en telefonsamtale med et russisk nummer i hele 108 minutter kvelden før. Nummeret skal angivelig tilhøre en russisk kvinne Haub hadde kjent siden 2002. Hvilken rolle kvinnen hadde i Haubs liv er ikke kjent.

Vrakrester fra flystyrt

Det har vært mange hypoteser, understreker Blick. Noen teorier har gått på at de hadde et kjærlighetsforhold, andre på at de var forretningspartnere. Flere har også trodd at kvinnen jobbet for sikkerhetstjenesten i Russland.

Sveits har i sommer opplevd uvanlig høye temperaturer, også i Alpene. Det har gjort sitt til at isbreene smelter.

Tidligere denne måneden ble det også funnet vrakrester fra et fly som styrtet over Aletsch-breen i 1968.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer