Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Skrekkgrafen ble virkelighet

Utviklingen av coronavirus i Norge denne uka viste et virus i fri vekst.

SKJØT FART: Denne uka skjøt spredningen av coronaviruset og sykdommen covid-19 fart i Norge. Årsaken var først og fremst reisende fra Østerrike og Italia, men viruset sprer seg nå i egne klynger i Norge. Denne grafen, som viser smittetilfeller fram til onsdag kveld, har eksponentiell vekst. Grafikk: Robert Kolner
SKJØT FART: Denne uka skjøt spredningen av coronaviruset og sykdommen covid-19 fart i Norge. Årsaken var først og fremst reisende fra Østerrike og Italia, men viruset sprer seg nå i egne klynger i Norge. Denne grafen, som viser smittetilfeller fram til onsdag kveld, har eksponentiell vekst. Grafikk: Robert Kolner Vis mer

192, 277, 489.

Tallene representerer Folkehelseinstituttets offisielle tall på coronasmittede i Norge de siste dagene. Torsdag er antall smittede over 620.

Fra tirsdag til onsdag hadde dermed coronaviruset en såkalt eksponentiell vekst i Norge.

Det vil si at antall smittede økte med en fast prosent over like store tidsrom. Det er slik epidemier sprer seg i fri spredning.

Viruset har samtidig gått over i en ny fase her til lands og endrer forutsetningene totalt for norske helsemyndigheter.

Viruset reproduseres

Regnestykket for coronavirus går som følger, ifølge førsteamanuensis Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge:

I snitt smitter en person med coronavirus 2,6 andre personer. Neste smittede vil dermed smitte 2,6 nye.

- I neste smitterunde blir antall smittede 18, så 52, deretter 140. Etter fem sykluser vil 386 personer være smittet, sier Klein til Dagbladet.

Dette sifferet kalles også reproduksjonstallet. Reproduksjonstallet på 2,6 baserer seg på at det ikke blir satt inn mottiltak.

Omfattende mottiltak er nå iverksatt, og Norge har torsdag innført de mest omfattende myndighetsinngrepene i fredstid noensinne.

- En bølge

Ved fri spreding av viruset ville den eksponentielle veksten i teorien fortsatt i overskuelig framtid, men de strenge reglene som nå sørger for at folk isoleres og unngår kontakt skal stoppe dette.

Til sammenlikning har vanlig sesonginfluensa en reproduksjon på 1,3. Norske helsemyndigheter har i sine scenarioer som mål å få reproduksjonen ned på det samme tallet.

En rekke leger Dagbladet har snakket med har uttrykt dyp bekymring for den eksponentielle veksten av coronatilfeller som oppsto i Norge denne uka, og krevde enda strengere tiltak fra myndighetene.

- Det er som en bølge som kommer. Den bølgen kommer nå og vi har det første utløpet av den, sier Jörn Klein.

Forventer epidemitopp

Men det er ingenting som tyder på at det roer seg med det første. FHI har torsdag kommet med en oppdatert risikovurdering.

REDDET: Helseminister Bent Høie var på vakt, da Erna Solberg holdt på å håndhilse med direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Reporter: Christian Wehus. Video: NTB Scanpix. Vis mer

De tror viruset vil være på topp gjennom sommeren og ikke vil gå tilbake før utpå høsten eller vinteren.

«Vi har i et par uker vært i en fase med importerte tilfeller og begrenset videre smitte fra disse. Vi er nå i en fase med klynger av innenlands smitte noen steder i landet og noen tilfeller som vi ikke kan spore tilbake til utlandet eller kjente smittekilder i Norge. Vi tror dette vil vare noen dager eller få uker til før hovedbølgen begynner for alvor i noen deler av landet. Deretter vil epidemien treffe hele landet og i løpet av mange uker nå en topp og så gå tilbake, kanskje utpå høsten eller vinteren en gang. Da vil en stor del av befolkningen ha gjennomgått sykdommen.»

Live-published photos and videos via Shootitlive

FHI ser for seg at 2,2 millioner mennesker kan bli smittet av coronaviruset i Norge i løpet av det kommende året.

Folkehelseinstituttet regner videre med at mellom 733 000 og 780 000 kan bli syke. Disse tallene er ikke en prognose, men et scenario som FHI har beregnet å gjøre det mulig for helsemyndighetene å forberede seg.

Fase to

Av de 621 smittede i Norge er 385 er smittet i utlandet. 251 er smittet fra Østerrike og 119 i Italia.

105 personer er smittet i Norge, og 93 av disse har hatt nærkontakt med folk som har vært utenlands. Så langt har bare fem av personene som har fått påvist coronasmitte en ukjent smittevei.

Det betyr at covid-19-epidemien i Norge nå har gått over i fase to med importtilfeller fra flere land og nye tilfeller i lokale klynger.

FASE TO: Ifølge FHI er Norge nå inne i fase to av covid-19-epidemien. Foto: FHI
FASE TO: Ifølge FHI er Norge nå inne i fase to av covid-19-epidemien. Foto: FHI Vis mer

Omkring seks prosent av de over 8000 testede i Norge har fått påvist covid-19-viruset.

Avdramatiserer

Områdedirektør og professor i FHI, Geir Bukholm, mener imidlertid at den eksponentielle smitteveksten i Norge foreløpig forteller lite.

- Slik det er nå, ligger reproduksjonstallet rundt to om man ikke innfører noe form for smitteverntiltak. Vi lager scenarioer med mål om å få reproduksjonsraten ned på 1,3. Vi må få inn tallene og lage egne estimater basert på tiltakene, sier Bukholm til Dagbladet.

Han avdramatiserer veksten som har vært.

- Det er importtall av skiturister fra utlandet, så det er ikke uttrykk for innenlands spredning, sier han.

- Leger forteller at de frykter den grafen vi nå ser.

- Jeg tror den leses litt feil, for dette er skiturister som kommer hjem. Men når de kommer hjem og treffer andre, må man legge inn en usikkerhet om man har funnet all nærkontakt de har hatt. Hvis de går fritt rundt og ikke har litt isolert, vil det bidra til nye tilfeller av smittede vi ikke kjenner til, sier Bukholm.

- Stille smitte

Og akkurat det er tilfellet i Norge nå. For fem av de smittede klarer ikke helsemyndigheter å spore smitteveien. Det betyr at norske myndigheter ikke kjenner det reelle omfanget av epidemien i Norge.

- Det er en stille smitte ute i Norge, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

- Vi vet ikke omfanget av epidemien, men håper og tror den er i en tidlig fase. Det kan dreie seg om mange mennesker som er smittet og som vi ikke kjenner til, sier hun.

For bare to uker siden estimerte FHI med at hundre personer ville være smittet av coronaviruset før påske, altså om én måned. Nå er fasit over 600 smittede.

VENTER SMITTETOPP: FHI anslår at smittetoppen vil komme mellom mai og august i år og avta på høsten/vinteren. Foto: FHI
VENTER SMITTETOPP: FHI anslår at smittetoppen vil komme mellom mai og august i år og avta på høsten/vinteren. Foto: FHI Vis mer

- Vi har estimert feil og vi kommer til å estimere feil. Det er helt sikkert. Vi vet for lite, sier Stoltenberg.

Unngår massetesting

Områdedirektør Bukholm forklarer også hensikten med coronatesting i Norge på nåværende tidspunkt.

- Det er to grunner til at man tester. Det ene er å få epidemiologisk oversikt og gjøre tiltakene vi mener er riktig. Det andre handler om å få påvist om folk som er syke eller innlagt har coronavirus eller ikke.

Norge har bevisst unngått massetesting hjemme.

- Vi har avgrenset det til å teste personer fra områder med utbredt smitte. De testene har vært målrettet, sier han.

Den epidemiologiske testingen gjøres for å kunne fastslå smittesporingen, men ifølge Bukkholm vil slik type testing ikke lenger være nødvendig fordi viruset har fri smitte.

- På et tidspunkt har ikke den verdi lenger. Da må vi sørge for at vi har nok kapasitet til å teste de alvorlig syke, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!