Krigen i Ukraina:

Skrekkhistorie ryster ekspert

45 år gamle Anna Vorosjeva forteller om sine opplevelser fra Olenivka-fengselet. Generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier til Dagbladet at det virker som at de russiske soldatene er blottet for moralske begrensninger.

BOMBET: Over 50 ukrainske fanger ble drept da Olenivka-fengselet i Mariupol i Ukraina ble bombet. Foto: Maxar Technologies / Ap / NTB
BOMBET: Over 50 ukrainske fanger ble drept da Olenivka-fengselet i Mariupol i Ukraina ble bombet. Foto: Maxar Technologies / Ap / NTB Vis mer
Publisert

Nylig ble over 50 ukrainske fanger drept da Olenivka-fengselet i Mariupol i Ukraina ble bombet. Ukrainske Anna Vorosjeva (45) skal ha sittet fengslet i Olenivka i over 100 dager. Nå forteller hun om sine rystende opplevelser i et intervju med The Guardian.

- Vi snakker om absolutt ondskap, sier hun til avisa, som har møtt henne i Frankrike.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

- Hørte skrikene

45-åringen sier at hun ble pågrepet ved en grensepassering i mars, mens hun bedrev humanitært arbeid. Deretter skal hun ha blitt siktet for terrorhandlinger.

Kvinnen beskriver at hun i fengselet hørte skrik fra soldater som ble torturert, at fengselscellene var stappfulle, at de levde under umenneskelige forhold og at regimet var preget av trusler og drap. Det skal heller ikke ha vært muligheter for å kommunisere med omverden.

- Vi hørte skrikene deres, sier Vorosjeva om mannlige innsatte som ble tatt med ut av cella og banket.

- De spilte høy musikk for å overdøve det. Det ble utført tortur hele tida.

De kvinnelige innsatte skal ha sovet på skift og levd på et lite stykke brød om dagen - og noen ganger grøt.

- Det var tilpasset griser, sier hun.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

Reagerer

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug reagerer sterkt etter å ha lest Vorosjevas beretninger i The Guardian.

- Det er bortenfor enhver regel for krigføring, behandling av krigsfanger, menneskerettigheter og alt mulig. Dette er grove krigsforbrytelser. Det virker ikke som at det finnes noen politiske eller moralske begrensninger i det hele tatt, sier Dalhaug til Dagbladet og fortsetter:

- Dette er ikke første gang at russerne utfører slike handlinger heller.

Dalhaug har selv tilbrakt tre år i Donbas-regionen i Ukraina på oppdrag for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

- Grov tortur av fanger og sivile var helt vanlig i de åra jeg var der. Izolyatsia-fengselet var beryktet, og der foregikk det både grov tortur og menneskerettighetsbrudd – lenge før 24. februar 2022.

- Dette er dessverre helt vanlig oppførsel fra russiske soldater. Man så for eksempel det samme i Tsjetsjenia. Det virker som at det ikke finnes noen grenser.

KHARKIV: Ukrainske styrker skal ha bombet og jevnet et russisk ammunisjonslager med jorden i Kharkiv-regionen den 26. juli. Video: Kameraone / Dagbladet TV Vis mer

Bombingen

Nå har FN sendt en delegasjon til Mariupol for å granske bombingen av Olenivka-fengselet. Russland og Ukraina anklager hverandre for angrepet. Russland mener at Ukraina bombet fengselet med artilleri som de har mottatt fra USA.

Satellittbilder og uavhengige undersøkelser tyder derimot på at eksplosjonen ble forårsaket av ei bombe som ble detonert fra innsida av fengselet.

Anna Vorosjeva mener helt bestemt at Russland står bak bombingen.

- Russland ville ikke la dem leve. Jeg er sikker på at noen av dem som ble «drept» i eksplosjonen allerede var døde, sier hun og anklager Russland for å ha bombet fengselet for å skjule at krigsfangene ble torturert i hjel.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer