Skrekknatta som rystet hele landet

SØRUMSAND (Dagbladet): Norges mest kjente kårbolig står som et spøkelseshus i skogkanten ved Orderud gård. Dette var åstedet for skrekknatta for et drøyt år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da døden kom til Sørumsand

Selv om drapsjegerne har gitt opp å finne flere spor, mener de likevel at de fire siktede må tiltales for overlagt drap.

Alt tyder på at Statsadvokaten også vil tiltale en eller flere av de siktede for attentatforsøkene mot ekteparet Anne Orderud Paust og Per Paust.

En julidag året før skrekknatta i fjor fant Anne Orderud Paust en dynamittbombe under bilen utenfor leiligheten i Oslo da hun skulle på jobb i Forsvarsdepartementet. Ett år etter var hun død- skutt og drept sammen med foreldrene i kårboligen på Sørumsand.

Fred og ro

I dag er det fred og ro rundt kårboligen på Orderud. Huset er fortsatt plombert. Et slitt plastbånd er trukket på tvers over grusveien et stykke før huset og fungerer som politisperring.

Gårdsplassen begynner å bli en tanke overgrodd, gardinene i vinduene henger litt skjevt- men ellers er det umulig se at huset er ubebodd og forlatt. Ikke en pyntegjenstand eller personlig eiendel er fjernet fra huset. Ingen slektninger har fått lov til å gjøre opp boet.

Alt er på plass slik det var da Kristian Magnus, Marie og Anne gikk til sengs fredag 21. mai for over ett år siden.

Skutt og drept

Hele helga hadde Hans Orderud ringt storebroren Kristian Magnus Orderud (81) og kona Marie (84) uten å få svar. Søndag formiddag tok Hans turen bort til kårboligen.

Han banket på, men døra var låst.

Da han gikk rundt den gråmalte villaen, så han at ruta i verandadøra på baksiden var knust. Han kikket inn gjennom det ødelagte vinduet. Der så han svigerinnen Marie ligge på magen i en blodpøl på gulvet mellom gangen og stua.

Drapsalarm

Hans stakk hånda gjennom det knuste vinduet og låste seg inn.

På kjøkkenet, ikke så langt fra Marie lå datteren Anne. Skutt og drept. På soverommet fant han broren på kne med hodet på senga. Han var drept med ett skudd i hodet.

Det bar preg av en ren henrettelse. Hans ringte politiet og forklarte synet som hadde møtt ham.

Det ble slått full drapsalarm.

Store ressurser er brukt på etterforskningen så langt. I sommer går det derimot på lavgir:

- Men vi skal avslutte vårt arbeid umiddelbart etter sommerferien, sier politimester Jørgen L. Høidahl ved Romerike politidistrikt.

SPØKELSESHUS: Her - i kårboligen ved Orderug gård - fant redselsnatta sted for over ett år siden. Bygningen er plombert, og alt er på plass slik det var før drapene.