Skrekkopplevelse etter solarium

Venessa (18) måtte hentes av ambulanse og bruke solbriller i flere dager.

SOLARIUM: Venessa Samuelsen (18) sier hun mistet evnen til å snakke etter å ha vært i solarium. Foto: Privat
SOLARIUM: Venessa Samuelsen (18) sier hun mistet evnen til å snakke etter å ha vært i solarium. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Venessa Samuelsen (18) fra Bergen tar normalt solarium to til tre ganger i uka.

Fredag 5. august endte solstudiobesøket på legevakta.

- Da jeg kom hjem og så på telefonen min, fikk jeg intens hodepine. Etter en kort stund mistet jeg synet, og alt ble uklart, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller videre at hun fikk en venn til å sende nummeret til legevakta, slik at hun bare kunne trykke på det.

- Jeg klarte å ringe legevakta, men midt i setninga så stoppet det opp. Jeg mistet evnen til å snakke og jeg mistet følelsen i armen. Jeg følte meg som en grønnsak i fem minutter.

18-åringen opplyser at hun tok av seg øyebeskyttelsen bare i to minutter mens hun solte seg. Hun lå også uten vifte på i 30 minutter.

Ble henta av ambulansen

Siden Samuelsen var i den tilstanden hun var i, kom ambulansen og hentet henne.

- De forklarte at jeg hadde fått sveiseblink og måtte bruke solbriller i to dager.

Sveiseblink - også kalt snøblindhet - er ifølge Norsk Helseinformatikk overflatiske sår som oppstår på hornhinna etter stråling med ultrafiolett lys.

Det tar 6 til 12 timer etter eksponeringen før de første symptomene melder seg. Symptomer er sterke smerter, tåreflod, lysskyhet, følelsen av sand eller rusk på øyet, og rødt og irritert øye.

Noe forenklet kan man si at snøblindhet er «solbrenthet på øynene».

- Legen på legevakta sjekket bare øynene mine og hodepinen min, og ga meg smertestillende. Men de sjekket ikke det jeg opplevde hjemme, som jeg tror var et «minislag», sier hun.

- Kan føles som slag

Peter Jost er spesialist i allmennmedisin. Han forteller til Dagbladet at det 18-åringen beskriver, ikke oppfyller kriteriene for heteslag.

- Kanskje årsaken til kvinnens symptomer på «minislag», var en forbigående varmerelatert forstyrrelse i nervesystemet, sier han og fortsetter:

- Varmeeksponeringen var forholdsvis kortvarig og symptomene forsvant heldigvis raskt.

TRAKASSERING: Norske Madicken (20) fikk ikke den responsen hun hadde ønsket på en Tiktok-video hun la ut. Mange av kommentarene dreide seg nemlig om kroppen hennes. Video: @madzannas / Tiktok Vis mer

18-åringen forteller til Dagbladet at hun hadde hørt man blir brunere om man ligger i solsenga med ansiktet motsatt vei.

- Det er første gangen jeg har ligget feil vei. Har aldri følt meg slik før. Skal jeg ta solarium en gang til, skal jeg ligge riktig vei, og ha på vifta.

Mistanke om heteslag

Hanne Ellekjær er overlege og avdelingssjef for hjerneslag ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Hun har lest Samuelsens beskrivelse av opplevelsen.

- Gjennomgang av sykehistorien slik den er framstilt, kan gi mistanke om overoppheting og heteslag som den mest sannsynlige forklaringen på symptomene hun opplevde etter en noe uvanlig adferd i et solarium, sier hun.

Ellekjær forklarer at sterk lyseksponering av netthinnen kan gi forbigående synsnedsettelse. Det skjer som følge av at evnen til å tilpasse seg normalt lys i omgivelsene, blir forbigående nedsatt.

- Ved sveiseblindhet blir hornhinnen skadet av UV-lys og symptomene vedvarer ofte i flere dager, med smerter og lysskyhet.

Aldri opplevd liknende

Daglig leder i Brun og Blid-kjeden, Thorbjørn Frantzen, forteller til Dagbladet at han aldri har hørt om noen som har opplevd liknende.

- Det er helt usannsynlig at hun kan få slag av å ligge i et solarium, uansett hvilken vei hun ligger. Det er selvsagt ikke sterkere effekt ved bena, snarere tvert om, sier han.

Fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) fraråder all bruk av solarium.

- Dette høres veldig leit og vondt ut. I tillegg til snøblindhet, gir solarium også økt risiko for hudkreft, sier Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer