Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrekkpappa pågrepet i senga

Hevder offer er kone.

PÅGREPET: Lawrence Ray må sone minst 15 år i fengsel dersom han blir funnet skyldig i de mest alvorlige anklagene mot ham. Foto: U.S. Attorney's office via AP / NTB scanpix
PÅGREPET: Lawrence Ray må sone minst 15 år i fengsel dersom han blir funnet skyldig i de mest alvorlige anklagene mot ham. Foto: U.S. Attorney's office via AP / NTB scanpix Vis mer

For tre uker siden ble 60 år gamle Lawrence Ray pågrepet. Han er siktet for en rekke lovbrudd som han skal ha begått mens han bodde på datterens studenthjem ved eliteskolen Sarah Lawrence i New York, og i tiden etterpå.

Han flyttet inn på studenthjemmet i 2010, etter å ha sluppet ut fra fengsel.

Myndighetene begynte å etterforske Ray som følge av en artikkel i nettmagasinet The Cut, som ble publisert i april i fjor.

Pågrepet i senga med offer

Ifølge påtalemyndigheten skal Ray i løpet av de månedene han bodde ved skolen ha lagt grunnlaget som seinere gjorde at de unge kvinnene «ble uvitende ofre for seksuell utnyttelse, verbal og fysisk mishandling, utpressing, tvangsarbeid og prostitusjon».

Da Ray ble pågrepet ble han funnet i senga sammen med en av kvinnene som er omtalt i siktelsen mot ham, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge påtalemyndighetene er en kvinne Ray omtaler som sin kone, i realiteten et offer. Da Rays forsvarere mandag forsøkte å få ham løslatt mot kausjon, fortalte påtalemyndighetene at Ray og kvinnen bodde i en leilighet som hadde et låst kjøleskap, som bare Ray hadde nøkkelen til.

Slik kunne han kontrollere «konas» tilgang på mat.

Flyttet inn på studenthjem

Det hele skal altså ha begynt med at Ray flyttet inn på studenthjemmet der datteren bodde.

Der skal han først ha blitt oppfattet som ganske sjarmerende, og hjalp til med blant annet matlaging, men over tid, og ved hjelp av overtalelse og trusler, fikk han de unge kvinnene til å tilstå lovbrudd de ikke hadde begått, før han presset dem for hundretusener av dollar.

Over åtte år skal Ray ha «utsatt ofrene for seksuell og psykisk manipulasjon og fysisk mishandling», ifølge tiltalen, skriver New York Times.

- Oppførselen her er helt sinnssyk. Det gjør meg sint. Hvis dette ikke gjør deg sint, så har du ikke en sjel, sa sjef for FBIs kontor i New York, William F. Sweeney under en pressekonferanse i forbindelse med pågripelsen av Ray.

Under mandagens fengslingsmøte fortalte assisterende statsadvokat Danielle Sassoon at to av de kvinnelige ofrene bodde sammen med Ray da han ble pågrepet, og at altså en av kvinnene lå sammen med ham i senga.

Ray skal ha «seksuelt groomet» en kvinne, slik at han fikk henne til å ha sex med flere forskjellige menn, mens han selv filmet det hele.

Ifølge Sassoon skal Ray ha hatt sex med flere ofre selv.

Gjemte unna penger

For å slippe under rettsforfølgelse skal Ray ha stukket penger unna på bankkontoer som sto i navnet til ofrene, og i ryggsekker han bar rundt på.

Ifølge tiltalen skal Ray til sammen ha presset studentene for rundt en million dollar, over ni millioner norske kroner.

Minst en av jentene som bodde i studenthjemmet skal ha blitt tvunget til prostitusjon av Ray. Han skal også ha tatt mer enn 500 000 dollar av pengene hun tjente.

Ifølge påtalemyndigheten skal Ray også ha vært voldelig mot kvinnen. En gang skal han ha bundet henne til en stol, plassert en plastpose over hodet hennes og nesten kvalt henne.

Avviser anklagene

Rays forsvarer Marne Lenox hevder at anklagene mot Ray kommer fra hendelser som skjedde for over et tiår siden da han gikk gjennom en stygg skilsmisse, eller stammer fra to påståtte ofre, der den ene skal ha hatt narkotikaproblemer, og den andre allerede har signert en bokavtale.

- Han ønsker å kjempe mot denne tiltalen og fortelle sin side av saken. Det siste Ray ønsker å gjøre er å stikke av fra dette, sier Lenox.

Hun ba om at Ray skulle få sitte i husarrest mens han venter på at saken skal komme opp for retten, men dette ble avvist under fengslinsmøtet.

Ray har også en spesiell forhistorie, og hadde en gang svært mektige venner. På begynnelsen av 90-tallet fikk han et svært tett forhold til mannen som seinere det tiåret ble politisjef i New York, Bernard Kerik.

I 1997 arrangerte han også et åpent møte mellom daværende ordfører i New York, Rudy Giuliani, og tidligere president for Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov.

Hele Norges coronakart